Реклама / Ads
0| 4836 |24.02.2017 НОВИНИ

ВАП повдигна обвинение на Ирена Узунова за потопа в Бисер

.
Половината от язовирите в България са в неизправно състояние. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура за състоянието на съоръженията от миналата година.
 

Пет години след наводнението в с. Бисер има привлечен обвиняем, обявиха от прокуратурата. Това е бившият областен управител Ирена Узунова, която е трябвало да се погрижи за съоръжението на язовирната стена, за която е имало и сигнал от Гражданска защита. Тъй като по това време се е водил спор за собствеността на язовир "Иваново" между община Харманли и Министерството на отбраната, а в такава ситуация областният управител има ангажимент да се грижи за съоръженията. Тепърва прокуратурата ще установява дали да има още повдигнати обвинения. Щетите от наводнението в село Бисер се изчисляват на 1 469 872 лева, а пострадалите лица са 254.

 

Проверката на Върховната административна прокуратура е установила, че 81 от проверените 4390 язовира са в предаварийно състояние. При 205 от тях има опасност от наводнение. Най-много проблемни язовири има във Велико Търново, в Плевен и във Враца. Констатациите са на Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор по искане на Върховната административна прокуратура. Същата контролна институция е издала за 2016 година едва 11 акта за административни нарушения и едва 5 наказателни постановления,  които са били по настояване на Върховната административна прокуратура.

 

Има проблем и около собствеността на язовир "Бели Искър", каза ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Съвсем доскоро никой не е искал да припознае съоръжението като своя собственост. От няколко дни язовирът е публична държавна собственост и тепърва предстои да се установи как "Софийска вода" и държавните органи ще се грижат сигурността му. Язовир "Бели Искър" е в групата на съоръженията в тежко техническо състояние.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12214 |19.02.2017 Адв. Хаджигенов: Независим прокурор може да повдигне обвинение на Борисов . 0| 4114 |13.02.2017 Повдигнаха обвинение и на заместника на И. Тотев за зоокъта . 0| 3838 |01.02.2017 Повдигнаха обвинение на член на избирателна комисия във Велико Търново . 0| 3635 |30.01.2017 Франция повдигна обвинение на задържан за атентатите в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads