Реклама / Ads
0| 4431 |08.04.2016 НОВИНИ

Въпреки 8-те милиона деретата в „Аспарухово” все още са затлачени

.
Близо две години след наводнението в Аспарухово, взело 13 жертви, двете дерета, за които се смята, че са причина за трагедията, все още не са обезопасени от общината.
 

Европейският съюз отпусна от фонд Солидарност над 8 милиона лева. Именно с тях трябваше да бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в „Аспарухово”.

 

„Две години след наводнението не е пипнато нищо”, коментира пред bTV един от потърпевшите на ул. „Моряшка” Николай Иванов.

 

„Когато наближи годишнината, миналата година бяха изпратени някакви екипи, които поне да окосят тревата, докато минат телевизиите и разни официални лица, и оттам нататък сме забравени от всички, тоест нищо не се върши, нито сме информирани. Караме я на обещания, две години само обещания. Видно е, че нито стотинка не е вложена от тези пари, отпуснати от Фонд „Солидарност" и от есемесите, които пращаха от цяла България хората”, допълни той.

 

„Нищо не очакваме вече, никой не говори за правене на дере, всеки говори сега за събаряне на част от къщите, за отнемане на дворно място, а за дерето никой нищо не казва”, коментира и Пламен Кирилов.

 

„Нищо не очакваме, всички надежди са загубени, защото нищо не се прави,

2 години се тъпче на едно място, обещания само. Пари се отпуснаха, обаче нищо не се прави”, заяви Стоянка Тодорова.

 

Двете дерета трябва да са с нови трасета и нова конструкция - за да не се стига до бедствия в бъдеще. По план две трети от тях ще са закрити, с пешеходни площи, детски площадки и паркинги. От общината казват, че отчуждителните процедури няма да доведат до забавяне.

 

„Така са избрани трасетата, че минимално да е засягането на имотите, движим се повече в общинска собственост. След като има жалби, те ще бъдат оценени от комисиите, ще бъде платено, но със строежа няма да спрем”, заяви Олег Колев от община Варна.

 

Хората по цялото протежение на дерето на ул. „Моряшка” са загубили надежда.

„Пред нас беше 4 метра вода. Мръсотия, мирише, като завали дъжд, водата се събира, лятото ще почнат и жаби да се въдят”, посочи Стамат Стаматов.

 

Рискът от ново наводнение обаче е по-сериозен на другото дере в ромската махала.

Затлачването на дерето с боклуци и незаконното строителство бяха основни причини за трагедията. Днес мястото отново е пълно с боклуци.

„Обещаха, пък нищо - лятото дойде, пак ще замине, зимата ще чакаме, няма да направят нищо”, казва един от местните хора.

 

Договорът за финансиране беше подписан от регионалното министерство и кмета на Варна точно в деня на първата годишнина от бедствието - 19 юни 2015 г. Парите обаче ще дойдат във Варна едва след подписването на договорите с изпълнителите.

 

Според общината, двегодишното чакане се дължи първо на тромавите процедури по кандидатстване за евросредства, второ - на бавните обществени поръчки у нас.

Проектите са одобрени, изпълнителите - избрани, а договорите ще бъдат подписани до дни.

„До края на ноември, ако стартираме сега, на 1 май най-късно, ще ги направим, няма да има проблем”, увери Олег Колев.

Срокът за изпълнението на проектите за охранителните канали, даден от Еврокомисията, изтича през ноември.

 

Близо 2 години след наводнението няма и повдигнати обвинения. Разследването се води за причинена по непредпазливост смърт на 13 души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4266 |08.03.2016 Управляващите ще изберат нова КЗК, въпреки Борисов . 8| 5601 |04.03.2016 15 милиона туристи ще се пренасочат от Турция към други страни . 2| 5280 |02.03.2016 ЕС дава 700 милиона евро на Гърция за мигрантите . 1| 4626 |25.02.2016 6 милиона вложи ЧЕЗ в област Благоевград през 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads