Реклама / Ads
9| 6205 |22.12.2013 НОВИНИ

Въпреки провокации, Епископ Йоан е новият митрополит на Варна

.
Епископ Йоан Източник: Булфото
Знеполският епископ Йоан е избран за Варненски и Великопреславки митрополит. Той успя да събере 9 гласа, а неговият опонент Мелнишкият епископ Серафим получи 3 духовни гласа.
 

Докато патриарх Неофит отброяваше гласовете и личеше преднината на Йоан, присъстващите в Синодалния параклис на Светия синод започнаха да викат „Достоен". От своя страна малка група хора, които бяха посочени като провокатори, започнаха да викат: „Недостоен". Чуха се възгласи: „Вън провокаторите", а от другия край на помещението - „Вън меките китки".

Във феодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил покръстител" патриархът на Българската православна църква Неофит обяви, че именно епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит. Изборът беше посрещнат с ръкопляскания и с песента "Многая лета".

Знеполският епископ Йоан е викарий на Софийска епархия, към която спада Дупнишка духовна околия. Той е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва Богословския факултет на СУ, а по-късно специализира в Московската духовна академия.

Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието". През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир. Макариополският епископ Гавриил го въвежда в йеродяконски чин в манастира „Св. Петка", а после и в столичния катедрален храм „Св. Неделя". От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.

На 28 април 2002 г. патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици". През последните няколко години той беше най-близкият сътрудник на патриарха в митрополитските дела. От март 2007 г. е Знеполски епископ в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и викарий на Софийския митрополит.

В приемния салон на Синодната палата Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави новоизбрания митрополит и отправи към него напътствено слово.

„На малкото се оказа верен, затова Бог за голямото те постави, но за по-високото служения идват и по-големи отговорности. Митрополитското служение е тежко, съпроводено с много изпитания. Бъди усърден в службите и молитвата, както къщата, изградена на камък, не могла да бъде поклатена нито от силните ветрове, нито от силните реки. За тебе като епископ на църквата следва да пазиш ревностно чистотата на православната вяра. Внимавай във всяка своя дума и дело, да не би да послужиш за съблазън на неукрепналите във вярата и като проповядваш на другите, сам негоден да станеш", се обърна към новия митрополит патриарх Неофит.

Да бъде твоята воля, Господи, за оказаното доверие и топлата братска обич всесърдечно благодаря на вас, светейши и владико, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, след избирането му и приветствията, изказани от патриарх Неофит.

„Искрена благодарност отправям към високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод. Благодари на всички православни българи и всички, които са му помагали по пътя му. Моля Ви многоуважавани събратя да ме приемете като най-малък брат възлюбен", добави новият митрополит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 85| 12464 |17.12.2013 Станишев се отчете: Въпреки натиска, приехме 20 закона . 9| 8100 |14.12.2013 Порноклипът с епископ Борис бил менте . 8| 7721 |14.12.2013 Епископ Игнатий: Правителството стои зад митрополит Николай . 12| 6084 |04.11.2013 Епископ Тихон смъмри студента-богослов с 12 двойки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads