Реклама / Ads
29| 9131 |18.09.2020 НОВИНИ

Въпросите на огледалото: Г-н Борисов, г-н Цацаров, какво виждате?

.
Сотир Цацаров и Бойко Борисов
Трусът, който германското издание „Шпигел“ предизвика, засега изглежда да е сякаш доста навътре в дълблоки води. Мнозина се правят, че такъв трус няма, но както знаем, следва унищожително цунами, чиито тътен със сигурност вече бучи в ушите на много хора в България.
 

Защо си мислим така ли? Най-малкото защото изданието не е вчерашно и защото убийствени материали за България, които чете цял свят, са излизали в него и преди.

 

Ще ви припомним някои от тях.

 

Първо да отбележим, че Германия е на 11 място по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“. Може би малко хора занаят, че Der Spiegel – „Огледало“ е ежеседмично списание. То е най-старото новинарско списание в Германия, основано е през 1946 г. по подобие на американските списания „Тайм“ и „Нюзуийк“. Издава се в Хамбург.  Списанието е сред най-съдържателните по вида си в Европа със седмичен тираж от над 1 милион броя.

 

Влиянието на списанието се основава на два стълба; първо, моралния авторитет, създаден от разследващата журналистика от ранните години на списанието, която през 1980-те години излиза с няколко сензационни новини; на второ място, икономическата сила на богатото издателство „Шпигел“, четем за него в Уикипедия.

 

Дер Шпигел  се продава в цял свят. Представете си, кой и как би могъл да повлияе, а камо ли да подкупи ръководството му да публикува материал или разследване без да са проверени и достоверни срещу български политик, магистрат, олигарх и т.н.

 

Г-н Борисов, виждате ли Пеевски в огледалото?

 

След последните разкрития на „Дер Шпигел“ е добре да се припомни, че в края на януари 2016 г.  изданието излиза с разобличаващ материал, в центъра на който е депутатът от ДПС, крупен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. Статията е озаглавена : „Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията“. Публикацията е огромна, разбиваща и вярна до последния ред. У нас само 12 български медии цитират материала на авторитетното. Медията не е отделяла подобно внимание на нито един български политик, което прави текстът безпрецедентен по своя характер.

 

Автор на статията е журналистът Франц Щир, който прави своите констатации и пита: Как Делян Пеевски се превърна едва в средата на 30-те си години в една от най-важните фигури на българската политика? Благодарение на корупцията и криминалните мрежи, предполагат критиците му. Дори бившите му съмишленици вече са изолирани безмилостно от него, става ясно от публикацията.

 

Само пет дни след публикацията темата за Делян Пеевски и статията на "Шпигел" е засегната на срещата между премиера Бойко Борисов и българи в Лондон.

 

Българин поставя въпроса за Пеевски по следния начин:

 

"Искам да ви попитам по повод в статията в "Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим.

 

Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива... "Шпигел" означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?"

 

Въпросът обаче остава без отговор. Премиерът единствено казва "категорично не е вярно" и продължава с обясненията за колосалните постижения срещу контрабандата и приходите от митниците.

 

Любопитно е, че както и днес, други въпроси, поставени от българите в Лондон през 2016 г. към Борисов са за действията на държавата, за да върне тези хора обратно в родината.

 

"Какво се прави за младите българи - ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук. Не желая да живея живота си в чужбина, говорейки чужд език, бидейки чужденец, колкото и висококвалифициран да съм и високоплатен, в един момент парите не са толкова важни", обръща се към премиера младеж от аудиторията, а въпросът му днес звучи като дежа вю.

 

Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

 

В началото на август тази година излезе статия озаглавена „Бунтовете на ул. “Тиква”. В нея се критикуват управляващите в Германия. „Вече цял месец продължават демонстрациите в София. Изгледите Бойко Борисов да подаде оставка обаче не са големи - българският премиер има много съюзници в ЕС, в това число и Германия.“, започва материалът.

 

„Борисов направи рокади в кабинета си. Няколко министри трябваше да напуснат в опит да се потуши напрежението на площада. Но това няма да помогне. Това се превърна и в шега сред протестиращите, които заявиха, че се местят столовете на палубата на “Титаник”. Борисов обаче няма да си тръгне толкова бързо. Протестите може да не постигнат нищо, а освен това премиерът има и съюзници.

 Неговата партия ГЕРБ е част от Европейската народна партия в ЕП. Там е и партията на Ангела Меркел. 

 

Демокрацията в България обаче е заплашена толкова, колкото и в Полша и Унгария. На протестите в София се появи и плакат, който отправи директен въпрос към германския канцлер: Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

 

 Системата на Борисов превърна България в най-бедната страна в Европейския съюз, а заедно с това - и държавата с най-бързо топящо се население в света.

 При преобладаващите условия много българи не искат да имат деца или да емигрират. В класацията за свобода на печата от „Репортери без граници“ страната на ЕС е на 111-о място от 180 държави.“

 

Европа, чуваме ли се - България е „пленена държава“?

 

Точно месец след тази публикация „Шпигел“ отново говори за Делян Пеевски. В интервю за изданието председателят на върховния касационен съд Лозан Панов заявява, че Делян Пеевски е неофициален съпремиер на България.

 

„В България „има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“, четем на страниците на „Шпигел“ ние и още минимум 1 милион европейци.

 

Последната публикация е от преди 4 дни. В нея се говори за Бойко Борисов и Сотир Цацаров, като лица на високи държавни постове извършвали действия в услуга на друга държава. Днес  разследващ журналист от „Шпигел“ бе категоричен, че от материалите, с които разполага изданието е ясно, че целият връх на българската власт е работил за турското посолство, а  бившият шеф на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов определи публикацията като „разстрел“ за властта в България.


Колко разрушително ще е цунамито от този трус зависи от много неща. Дали сеизмографът работи, дали ще бъдат пощадени хората, които нямат вина за бедствието и дали властта може, иска и ще защити гражданите си.  


Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 17549 |18.09.2020 Каракачанов атакува ЕП заради въпросите към управляващите в България . 3| 5460 |17.09.2020 Приеха промените в Изборния кодекс. Референдум ще решава въпросите за ВНС . 32| 10591 |14.09.2020 Ден 68: Протестиращите категорично отказват преговори с Борисов, подготвят третото Велико народно въстание /видео/ . 16| 12429 |14.09.2020 Божков: Г-н Борисов, със „селските“ си номера се опитвате да разделите протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads