Реклама / Ads
3| 3855 |24.06.2019 НОВИНИ

Върховният комисар по правата на човека настоя за репатриране на близки на джихадисти

.
Мишел Бачелет Източник: БГНЕС
Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет настоя семействата на джихадисти, заловени или убити в Сирия и Ирак, ”да бъдат репартирани, освен ако не са подведени под отговорност за престъпления”.
 

От падането през март на "халифата" на организацията "Ислямска държава", международната общност е изправена пред проблема с репатрирането на семействата на джихадисти, заловени или убити в Сирия и Ирак, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


"Членовете на семействата трябва да бъдат репатрирани, освен ако не са подведени под отговорност за престъпления", заяви Бачелет при откриването на 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.


"Децата, по-конкретно, са обект на тежки нарушения на правата им, включително тези, които може би са били индоктринирани или вербувани за извършване на актове на насилие. Първото съображение трябва да бъде тяхната повторна адаптация, тяхната защита", добави Бачелет.


Според комисаря, над 11 000 предполагаеми членове на семейства на бойци от ИД са задържани в сирийския лагер Ал Хол, управляван от кюрдските власти.
Детският фонд на ООН УНИЦЕФ смята, че в Сирия има 29 000 деца на чуждестранни бойци, като в Ирак се намират 20 000 от тях, каза Бачелет и уточни, че повечето са под 12-годишна възраст.


"Задържането на лица, които не с заподозрени в престъпления, при липса на законова основа и редовен независим съдебен контрол, е неприемливо", изтъкна комисарят.
Тя отправи призив към държавите да предоставят гражданство на деца, родени от техни граждани в зоните на конфликт, като посочи, че налагането на статут на лица без гражданство по отношение на тях е "акт на жестокост".


Бачелет каза, че деца без гражданство често са лишени от образование, от достъп до здравни грижи и други основни елементи на достойнство".


Към Комитета по правата на детето и Комитета срещу изтезанията са се обърнали възрастни французи, чиито внуци са задържани в Сирия и Ирак, съобщи Бачелет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3934 |24.06.2019 Президентът ще участва в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека . 5| 4220 |03.06.2019 Мария Габриел: Лиляна Павлова става евродепутат на мое място, аз оставам еврокомисар . 7| 4694 |03.06.2019 Комисар Д. Кошов: На 2 пъти бяхме близо до Стоян Зайков, но планините пречиха . 7| 5194 |31.05.2019 Главният комисар на ромите подаде сигнал за купуване на гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads