Реклама / Ads
5| 4891 |30.01.2020 НОВИНИ

ДБ-Варна поиска Портних и ГЕРБ да си поемат отговорността за презастрояването на града

.
Коалиция „Демократична България“ – Варна разпространи декларация, с която изразява несъгласие с тезите на кмета на града Иван Портних и гл. архитект Виктор Бузев за причините за презастрояването на определени места.
 

От десницата не са съгласни, че в основата на проблеми като този със строителството около Паметника на Българо-съветската дружба е реституцията. Те освен това не приемат съществуващия ОУП да се ползва за оправдание, че общината не е взела мерки за регулиране на застрояването. От ДБ припомнят, че Общият устройствен план е приет по време на управлението на ГЕРБ, както и че кметът има възможност да налага строителни забрани.

 

Ето и целият текст на декларацията:

 

Коалиция „Демократична България“ – Варна изразява категорично несъгласие с тезата на кмета на Варна г-н Иван Портних, че презастрояването на града е свързано или е резултат от реституцията. Реституцията е акт на справедливо възстановяване на собствеността на хората. Обяснението на кмета, че тя е причина за презастрояването във Варна е дълбоко невярна и манипулативна. Собствеността по никакъв начин не определя режима на застрояване на урбанизираните поземлени имоти. С една такава теза се цели единствено противопоставяне на гражданите срещу „лошите реститути“. Отговорността за застрояването на тези и всички имоти е изцяло на кмета и общинската администрация.

 

Що се касае до действащия в момента Общ устройствен план /ОУП/ на Варна, сме длъжни да припомним следните факти:

1. ОУП на Варна е приет през 2012 г. с решение на Общински Съвет - Варна от мнозинството на ГЕРБ, с председател на групата г-н Иван Портних.

2. Планът беше приет без никакви забележки от управляващото тогава мнозинство на ГЕРБ.

3. Заповед за влизане в сила на ОУП на Варна беше издадена от г-жа Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие, без никакви забележки!

Във връзка с гореизброените факти, Демократична България - Варна призовава ръководството на Общината да поеме своята отговорност и да заяви ясно, че презастрояването на града е вследствие на заложените в действащия ОУП показатели!

 

Ако кметът, главният архитект и общинската администрация имат отговорно отношение и искрено желание за справяне с презастрояването на Варна, те могат да стартират незабавно процедура по промяна на параметрите на ОУП! Кметът на града може по всяко време да издаде заповед за мораториум на строителството в отделни зони и с определени параметри, до промяната на ОУП. Мнозинството в Общинския Съвет на Варна може да гласува промените и да организира референдум във връзка с презастрояването.

 

Ако това не бъде направено, групата на Демократична България в Общинския съвет на Варна ще внесе предложение за такъв референдум, като се надяваме кметът да го подкрепи. Позицията на Демократична България - Варна е, че презастрояването не е вследствие на действията на строителния бизнес или собствениците на имоти, а единствено на нежеланието на Община Варна да се справи с проблема.

Уважаеми дами и господа, градът се презастроява с бързи темпове! „Чайка”, „Младост”, „Изгрев”, „Одесос”, „Бриз“, „Пчелина“, „Траката“, „Св. Константин и Елена“, буквално са застрашени от инфраструктурен колапс.

 

Демократична България - Варна призовава кмета, председателя на комисията по „Архитектура и градоустройство” и главния архитект да се отнесат с необходимат сериозност по темата с презастрояването на Варна. Утре ще бъде късно!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4377 |15.01.2020 Путин поиска референдум за промени в конституцията на Русия . 0| 4272 |15.01.2020 Цацаров поиска отнемане на имущество от обвиняем за отвличането на Адриан Златков . 8| 4272 |15.01.2020 Борис Бонев поиска безплатен транспорт при най-голямо замърсяване в София . 8| 4401 |11.01.2020 Прокуратурата поиска постоянен арест за Нено Димов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads