Реклама / Ads
3| 5919 |10.11.2011 НОВИНИ

Върнаха в панделата обирджията на “Алфа банк”

.
Обвиненият за най-големия банков обир у нас Петко Митевски се връща отново в ареста. Белезниците щракнаха веднага, след като Софийският апелативен съд отмени решението на Градския съд, с което му беше наложена парична гаранция в размер на 40 хил. лева.
 


Миналата седмица стана ясно, че Митевски е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери на 21 201 430 лева от „Алфа банк“, където работел като главен касиер.

 

Съдиите прецениха, че тежестта на извършеното от бившия служител на банката престъпление надделява над всички останали аргументи на защитата като чистото му съдебно минало, например, затова Митевски трябва да остане в ареста. Магистратите обаче подчертаха, че доказателствата срещу него са косвени и не са събрани по реда на НПК.

 

Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено в периода 2008 г. – 11 май 2010 г., като заподозреният собственоръчно изнасял от банката големи суми пари, скрити в чанта. Според разследващите, за да прикрие огромната липса в трезора, е попълнил и подписал три приемно-предавателни протокола, удостоверяващи, че различни суми са изпращани от „Алфа банк“ на охранителната фирма „Г4 Секюрити“. Въпреки че изчезването на грандиозната сума се е случило преди повече от година и половина от МВР и прокуратурата официално не са съобщили за “удара”. Според неофициална информация банката разбрала за мащабния обир от случаен одит миналата пролет. Впоследствие започва вътрешно разследване, а не се подава сигнал в полицията, която изобщо не е уведомена. Това вътрешно разследване обаче стига до Митевски, а през септември м.г. вече започва разследване в Софийска градска прокуратура.


Адвокатите на Митевски поискаха намаляване на гаранцията на подзащитния им, тъй като имотното му състояние не било никак цветущо – и той и съпругата му били безработни, а най-голямата сума, която притежавал в банкова сметка била 112 долара.


По делото има свидетелски показания от изпълнителния директор на банката Одисеос Зоракис, Сотириос Петру и Силвия Адамополу, които казват, че Митевски е направил пълни признания пред ръководството на „Алфа банк“ и доброволно е дал подробни писмени обяснения. Имало документ, с който Митевски се задължавал да възстанови парите, но това така и не се е случило.

 

Адвокатът на Митевски Менко Менков обаче посочи, че част от свидетели разказват какво им е признал Митевски, но обвиняемият им го бил “споделил в извънпроцесуална форма”. Освен това, според защитника, свидетелите са заинтересовани и е възможно на по-късен етап да станат обвиняеми. По думите му на част от срещите между ръководството на банката и Митевски присъствали и лица, които се представили като служители на гръцките специални служби. Документът, с който обвиняемият се задължавал да върне парите обаче не съществувал като понятие в правото.

 

На заседанието стана ясно, че съдебно-икономическата експертиза по делото не е отговорила на най-важните въпроси – кога е възникнала липсата на парите и по какъв начин са изнесени. Вещото лице дори си позволило да отговори и на въпрос от кого е извършено престъплението. Самият Митевски остана абсолютно безмълвен пред журналисти и само загадъчно се усмихваше преди да чуе решението на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10550 |03.11.2011 Криха обир в “Алфа банк”, за който “Торнадо” писа преди 11 месеца . 6| 5234 |08.04.2011 Фараонът Иво Недялков влиза в панделата . 2| 5349 |10.11.2010 Нередовни свидетели върнаха делото на Баретата отначало . 0| 5689 |22.09.2010 Върнаха Сумиста в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads