Реклама / Ads
0| 4027 |28.07.2018 НОВИНИ

Вартоломей ще признае Киевската патриаршия

.
Източник: БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия), предаде ТАСС.
 

"Признавайки голямата отговорност на първопрестолната Вселенска патриаршия, която никога не се е съгласявала с незаконни и неканонични ситуации, които са разклащали естественото функциониране на Православната църква, и в тези отговорни времена тя пое инициативата да възстанови единството на православните вярващи в Украйна с крайната цел да дари на украинската църква автокефалия", се казва в изявление на украинското президентство, в което се цитира посланието на патриарх Вартоломей.

 

Ситуацията с православното вероизповедание в бившата съветска република е сложна заради дълбокия разкол, който вече е и по геополитическа линия.

 

Има Украинска православна църква на подчинение на Московската патриаршия. Тя се управлява от митрополит Онуфрий, който определя прозападната ориентация на страната като „трагедия” и който не е изразявал позиции във връзка с конфликта с Русия в Донбас.

 

Съществуват и две непризнати структури - Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква. Още от 1991 г. украинските власти нееднократно предприемат опити да създадат църква, която да е отделна от Московската патриаршия.

 

През април тази година Порошенко изпрати лично писмо до патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалност. На 22 април Синодът на Вселенската патриаршия разгледа молбата на украинския президент и прие решение да обсъди въпроса с църквите в православния свят.

 

Украинската православна църква (Московска патриаршия) не смята за "нещо извънредно" изявлението на патриарх Вартоломей за намерение да се предостави автокефалия на непризнатата Киевска патриаршия, съобщи заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ (МП) протойерей Николай Данилевич, цитира bTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6806 |22.06.2018 Сидеров иска да признаем заслугите на Сталин . 1| 4936 |18.05.2018 Сръбският премиер: Никога няма да признаем Косово . 0| 4834 |05.05.2018 Доц. Кайчев: Да се европеизира Македония, трябва да се признае общата ни история . 2| 6347 |08.03.2018 Общественици: Руската църква да признае Охридската архиепископия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads