Реклама / Ads
34| 6234 |22.03.2012 НОВИНИ

Вързаха лекари и стоматолози с данъчните

.
Всички лекари и стоматолози, които са регистрирани като еднолични търговци, са длъжни до края на март да установят връзка с информационната система на Националната агенция за приходите (НАП), напомниха от приходното ведомство.
 

Лекарите и стоматолозите, които извършват дейност като физически лица и се самоосигуряват, не са длъжни да имат дистанционна връзка с данъчните.

Ако лекарите и зъболекарите работят, регистрирани като еднолични търговци, е задължително да имат фискални устройства и съответно да ги свържат със системата на НАП, каза говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

Не всички семейни лекари обаче имат касови апарати, а тези, които имат, невинаги издават касова бележка.

Поликлиниките също са длъжни да имат връзка със системата на НАП. Така при преглед при личен лекар независимо дали пациентът плаща таксата си на регистратурата на поликлиниката, или на самия лекар, то тя ще бъде отчетена на касов апарат и тази информация ще постъпва към НАП.

Дистанционната връзка с данъчните е задължителна за всички обекти, които в момента имат касови апарати.

Определени категории по закон са освободени от това задължение. Сред тях са земеделските производители, които продават собствената си продукция на места, различни от борси и тържища, както и продавачите на вестници и списания.

До момента 226 000 фискални устройства са с осигурена дистанционна връзка с НАП.

Средно дневно между 4000 и 5000 касови апарата се свързват със системата, но в последните дни търговците ще бъдат най-активни, прогнозират от НАП. Очакваме до края на месеца всички около 300 000 касови апарата да бъдат свързани със системата на приходната агенция, коментира още Росен Бъчваров.

От 2 април (тъй като 31 март и 1 април са почивни дни) инспекторите на НАП ще започнат проверки и всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан, докато изпълни изискването, предупреждават от приходната агенция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5722 |10.03.2012 Лекари се изпокараха на форум на БЛС . 5| 4977 |04.01.2012 Всички лекари в он-лайн регистър . 16| 5277 |13.12.2011 Меле между роми и лекари в Стара Загора . 6| 6068 |02.12.2011 Доц. Спасов: Лекарите имат нужда от доверие, а не от спекулации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads