Реклама / Ads

8| 4262 |22.05.2009

ВАС: Юруков не е лидер на СДС

.
Съдът отхвърли жалба на бившия гл.секретар на СДС П. Радонов за легитимността на синия представител в РИК Благоевград.С жалбата той поиска да се обяви за нелегитимен посочения от СДС член на комисията за Благоевградски избирателен район. Решението е окончателно.

Жалбоподателят Радонов се е представил за пълномощник на Пламен Юруков. В жалбата той нарича Мартин Димитров и заместничката му Любов Панайотова „трети лица” за СДС и коалиция ОДС, нямащи право от свое име да посочат синия представител в Благоевградската избирателна комисия.

Радонов настоява, че Пламен Юруков е имал законните основания да направи това, т.к. неговият подпис стои под официалните документи на партията и де юре той все още е председател на СДС, защото Мартин Димитров не е получил съдебна регистрация като лидер.

Преди няколко дни Радонов се закани, че ще подава жалби срещу решения на ЦИК навсякъде “където СДС има представители, но за легитимността им има съмнения”. СДС имат представители във всички 31 избирателни райони.

В мотивите, с които ВАС е отхвърлил жалбата по Благоевградския казус, обаче изрично е посочено, че Пламен Юпуков е загубил правомощията на председател на СДС от момента, в който Мартин Димитров е избран на мястото му.

Основанията за това заключение съдът е намерил в устава на синята партия, където е записано, че председателят отпада от длъжността в момента на встъпване в длъжност на новия председател. Националната конференция на СДС избра Мартин Димитров на 4.11. 2008 г. За този факт пред съда е представен съответният протокол

Съдът е приел и представените от четиримата адвокати на Мартин Димитров документи, удостоверяващи как са протекли вътрешните избори в СДС преди тази дата. Претендентът за марката СДС Пламен Юруков не се е явил на тях и по този начин е заявил волята си да се оттегли от шефския пост.

Освен това адвокатите на бившия гл. секретар Пламен Радонов не са успели да покажат пред ВАС, поисканите на предишно заседание документи, че СДС и ОДС са парламентарно представени. Очевидно деловодството на НС е отказало да ги предостави на пълномощника на Пламен Юруков.

Сега пък се очаква реакцията на прокуратурата по повод на поредния сигнал на другия неизтощим жалбоподател Николай Гацев. Този път той атакува Мартин Димитров за „извършване на престъпление” чрез съставянето на ”неистински пълномощни” на лица, участвали в консултации за съставяне на районни избирателни комисии. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ЛИДЕР и Кошлуков срещу олигарсите и корупцията 25| 4336 |17.05.2009 . Пл. Юруков: Само старото ръководство на СДС може да внася документи 14| 4499 |13.05.2009 . Доган строи нов сарай за Юруков 16| 11023 |09.05.2009 . Юруков плаши да захапе журналист, после отрича 12| 5117 |07.05.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ