Реклама / Ads
1| 5024 |28.04.2016 НОВИНИ

ВАС казва присъдите на „Килърите” на 4 май за две убийства

.
Сумиста и бандата му в съдебната зала
Варненският апелативен съд ще каже на 4 май какви ще бъдат присъдите срещу бандата за мокри поръчки „Килърите” с лидер Петър Стоянов-Сумиста. Магистратите ще се произнесът по отношение на обвиненията, свързани с убийството на Румен Рачев и Петър Лупов. Не първа инстанция Сумиста и хората му-Георги Вълев и Васил Костов-Кеца се обзаведоха с доживотни присъди.
 

ВКС поиска от втора инстанция да се преразпитат няколко свидетели преди да си каже последната дума. Представителите на прокуратурата направиха за последно днес своите възражения по същество на становищата, изразени в съдебните прения от адвокатите на подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райко Стойнев.

 

Прокурор Ася Петрова припомни в началото, че изводите на съда и мотивите към вече влезлите в сила присъди на всеки един от подсъдимите, както осъдителни, така и оправдателни имат задължителна сила. Като неоснователно бе определено твърдението на защитата на Георги Вълев, че мотивите на Шуменския окръжен съд са непълни и противоречиви, защото според прокуратурата те не само са пълни, но и отговарят по форма и съдържание на изискванията на НПК. Прокуратурата не приема и твърдението, че показанията на множество свидетели (Б.Джамалов, Г.Петков, Л.Цеков, Р.Димитров) и др., които бяха оспорени от адвокатите и квалифицирани като манипулирани. Според обвинението всяко едно от тях е било проверено, съпоставено и се потвърждава от други показания. Коментирани бяха и други свидетелски разкази, свързани с убийството на Румен Рачев, които според прокуратурата са проверени и потвърдени както от показанията на Боян Джамалов, така и от преките свидетели и очевидци на екзекуцията на шуменския бизнесмен. Прокурор Петрова анализира подробно множество свидетелски разкази – на различни лица, в т.ч. и на полицейски служители, които са пресъздали непосредствените си впечатления за действията на подсъдимите, за създадената от тях престъпна схема, за контактите им с лицата, с които са си взаимодействали при реализирането на престъпните им намерения.

 

Тя определи като неоснователни твърденията за „заинтересованост и манипулиране” на свидетелите. „Не отговаря на истината твърдението на подсъдимия Стоянов, че всички разпити по досъдебното производство са били проведени при един и същ наказателен съдия от ШОС”, заяви прокурор Петрова и цитира имената на други магистрати от наказателно отделение на първоинстанционния съд, участвали при разпитите пред съдия. Що се отнася до показанията на оспорените от подсъдимите свидетели Светлин Иванов и Симеон Симеонов, прокуратурата посочи, че при тях са били споделени факти за убийството на Р.Рачев и за съпричастието на подсъдимите Костов и Вълев към него. Факти, които до този момент не са били известни на разследващите. Прокурор Петрова припомни на страните, че по делото е налична и бележка, написана в ареста от Вълев до своя служителка в негов хотел в Арбанаси, на която е указано тя да посрещне подобаващо свидетелите. Коментирайки фактите и обстоятелствата около продажбата на Тракия банк, които бяха обект на анализ във възраженията на адвокатите, прокурор Петрова заяви, че в процеса на преговорите Весела Кюлева е била рекетирана от Георги Вълев и ако не е било сключено споразумението, то рекетът е щял да продължи. По повод възраженията на адвокатите, затова как съдебните инстанции са оценявали доказателствените източници по това дело, прокурор Стефка Якимова припомни, че в своето решение ВКС е посочил кои доказателствени източници приема за годни и кои не, и в този смисъл не е редно те да бъдат подлагани на допълнителни оценки и коментари. В заключение прокурорите по делото декларираха, че поддържат протеста срещу първоинстанционната присъда, който е представен на съда и с допълнителни съображения в повече от 100 страници.

 

Протестът на прокуратурата се поддържа и от адвоката, който защитава интересите на близките на убития търновски адвокат Петър Лупов. Той заяви, че твърденията на подсъдимите и на техните адвокати, че процесът срещу групата на „килърите” и доказателствата, на които се основава произнесената присъда са скалъпени, не отговаря на истината. Адвокатите на подсъдимите направиха пред съда своите бележки по възраженията на прокуратурата, като обобщиха, че доводите на обвинението имат за цел да подкрепят единствено обвинителната теза. Те отново настояха затова, че в процеса липсват всякакви доказателства за съпричастността на подсъдимите като подбудители и помагачи към убийствата на търновския адвокат и на шуменския бизнесмен. Коменирана бе и многократно споменаваната „зависимост” на свидетелите Джамалов, Цеков и Петков. Адвокатите отново настояха, че показанията им са „изтъргувани” срещу обещания за по-малки санкции по водените срещу тях наказателни производства и не бива да бъдат ценени от съда. В последната си дума пред съда всеки един от подсъдимите поиска от въззивния съд да прецени внимателно доказателствата по делото, да бъде справедлив и да ги признае за невиновни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4398 |13.04.2016 Борисов към министрите си: Ще се наказваме . 0| 5532 |12.04.2016 Коритаров: Преекспонира се изказването на турския политик . 0| 8587 |06.04.2016 Проф. Константинов: Проформа са присъдите за престъпленията на бежанците . 0| 4517 |05.04.2016 Европейските съдилища могат да отказват екстрадиция в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads