Реклама / Ads
2| 4335 |30.01.2019 НОВИНИ

ВАС за ”Корал”: Ние не разрешаваме строежите

.
Източник: БГНЕС
Строителството край плаж ”Корал” е възможно. Това става ясно от решение на Върховния административен съд.
 

Според съда теренът от 45 декара е урбанизирана територия, има влязъл в сила Подробен устройствен план, не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни.

 

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас (РДНСК) не е осъществила задължителен служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж Корал, издадени през 2007 г. Това е органът, който е длъжен да извършва служебна проверка за съответствията на всички разрешения за строежи спрямо нормативните изисквания, към датата на издаването им, посочва ВАС.

 

РДНСК – Бургас  има правомощия да отмени всяко разрешение, ако прецени че то е назаконосъобразно и в сроковете, предвидени в закона – 14 дни от уведомяването му (съгласно чл. 156, ал. 1 от ЗУТ). Разрешенията за строеж са постъпили в РДНСК – Бургас през 2007 г. Контролният орган не е предприел нищо във връзка с тях. Десет години по-късно, по протест на Прокуратурата се иска обявяване на разрешенията за нищожни. За да са налице предпоставки за обявяване на едно разрешение за нищожно обаче, то трябва да страда от изключително тежки пороци, а именно да не е постановено от компетентен орган, както и да са има драстични нарушения на материалния закон, каквито в случая не са налице.

 

ВАС не е органът, който е разрешил строежите на плаж Корал.

 

Във Върховният административен съд дело 7287/2018 г. е седмото с такъв предмет и всички са образувани по протести на Прокуратурата срещу издадени разрешения за строежи на плаж Корал. При решенията на върховните административни съдии по тях няма противоречива практика.

 

Десетки са и делата във ВАС с искания за обявяване на нищожност на  разрешения за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила служебен контрол за тяхната законосъобразност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4503 |16.05.2017 Протест срещу строежите по Черноморието . 4| 4320 |27.04.2016 Природозащитници на протест, искат забрана на строежите в паркове . 3| 4628 |27.08.2015 Петиция против строежите в Борисовата градина . 3| 4666 |24.04.2015 Започва проверка на строежите по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads