Реклама / Ads
6| 4577 |14.03.2011 НОВИНИ

ВАС решава съдбата на Пенгезов до месец

.
До един месец ще стане ясно решението на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата на освободения от ВСС шеф на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Това стана ясно днес, след на заседание на магистратите по този казус.
 
Припомняме, че Пенгезов бе отстранен от поста си, въпреки че остана съдия, заради уронване на престижа на съдебната власт след избухването на т. нар. скандал "Приморско".

Миналата година стана ясно, че дъщерята на Пенгезов Анна е получила през 2005 г. разрешение за строеж като "крайно нуждаеща се" на брега в морския град.

В средата на януари тази година ВСС отстрани баща й от председателския пост в САС с мотива, че е нарушил етичния кодекс на магистратите и Закона за съдебната власт.

Адвокатът на Пенгезов Деница Трендафилова оспори решението на кадровиците в съдебната власт с аргумента, че няма правна норма, която да вменява дисциплинарна отговорност на клиента й за действията на пълнолетните му деца. Тя добави още, че производството срещу Пенгезов е изтекло по давност, тъй като евентуалното му нарушение е извършено преди 6 години.

Трендафилова отхвърли и мотивите на ВСС, че с бездействието си бившият шеф на САС е предизвикал "негативен обществен резонанс", тъй като дисциплинарната комисия не била представила никакви доказателства в тази посока.

От Върховната административна прокуратура контрираха, че жалбата на Пенгезов е неоснователна и ако той е проучил регистрацията на дъщеря си като жител на Приморско, е щял да разбере за какво става дума. Бе цитирана и стенограма от разговор между него и дъщеря му през 2005 г., от която става ясно, че тя му иска заем от 2000 лв. за да се възползва от правото си на строеж.

До момента единствено Пенгезов и дъщерята на висшия съдия Николай Урумов – Деница понесоха наказания заради скандала "Приморско". От ВСС все още не са взели решение по дисциплинарните производства срещу съдиите от ВАС Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов. Те вече бяха отстранени от позициите си на шефове на отделения в институцията от предния председател на съда Константин Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5121 |02.02.2011 Съдбата на Касим Дал ясна през февруари . 24| 5763 |18.01.2011 Уволниха Пенгезов за афера с имоти . 2| 5158 |06.01.2011 Н. Младенов: Проблемите за Шенген ще се решават вътре . 5| 5244 |19.12.2010 БСП в Пловдив решава за оставката на Баташки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads