Реклама / Ads
0| 5983 |29.05.2009 НОВИНИ

ВАС ще се произнесе утре в 11 ч. за регистрацията на Синята коалиция

.
Върховният административен съд ще се произнесе в събота в 11 часа по делото, заведено срещу решение на ЦИК, с което бе отказана регистрация на Синята коалиция за участието в изборите за национален парламент.
 

Съставът, гледащ делото, се председателства лично от председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Според жалбата на адвокатите на Синята коалиция отказът на ЦИК е необоснован и в нарушение на закона.

Румен Еленски от ЦИК смята, че жалбата е неоснователна, а единственият проблем, заради който ЦИК е отказала вписване на Синята коалиция, е липсата на актуално състояние на партията СДС, която е част от коалицията, съобщава Mediapool.

По-рано в петък главният секретар на СДС Пламен Радонов, упълномощен от бившия лидер на партията Пламен Юруков, внесе документи за регистрация в ЦИК на СДС за участие в изборите за национален парламент. Радонов внесе документите заедно с Дора Хирстова. Предстои ЦИК да разгледа документите на СДС в законоустановения срок.

Миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) отсъди, че Пламен Юруков не е председател на СДС от 4 ноември 2008 г. Съдебната институция направи този извод въз основа на устава на партията, който постановява, че мандатът на Юруков е изтекъл в момента, в който са насрочени изборите за нов лидер и докато новото ръководство не бъде регистрирано в СГС, пред трети лица партията се представлява от зам.-председателя на СДС Любов Панайотова. Именно с нейния подпис бе внесено и заявлението за регистрация на Синята коалиция за парламентарните избори.

Независимо от това хората на Юруков не се отказаха и в петък направиха втори опит да регистрират СДС за самостоятелно участие в изборите, този път за Народно събрание. Документите бяха внесени в ЦИК рано сутринта от бившия главен секретар на СДС Пламен Радонов, който е бил упълномощен от бившия председател на СДС Юруков.

Радонов бе придружаван от Дора Христова, изключена заедно с него и Юруков от СДС миналия месец заради вътрешния преврат, който осъществиха с опита да регистрират партията за самостоятелно участие в евроизборите.

Михаил Константинов, който е член на ЦИК от квотата на РЗС, обясни, че тази регистрация ще падне, тъй като Радонов вече не е в СДС и не представлява партията. Според него ВАС ще уважи жалбата на Синята коалиция срещу решението на ЦИК да не регистрира обединението за вота на 5 юли.

Константинов отхвърли обвиненията на сините, че е гласувал против регистрацията им и каза, че не участвал във вота, тъй като пътувал. По същия повод РЗС поиска официално извинение от Синята коалиция.

В петък ДСБ призова президента на страната, който по конституция трябва да пази законите, да излезе пред българското общество и да заяви своята позиция по отказа на ЦИК да регистрира Синята коалиция за националните избори. "Главният прокурор да се самосезира и да провери кои са тези хора в ЦИК, които след две поредни решения на ВАС, задължителни за всички органи, си позволяват да не ги спазват", настояват от ДСБ.

От партията призоваха политическите партии, които смятат, че спазват принципите на демокрация, да заемат позиция по това "престъпно" деяние.

На призива се отзоваха от ГЕРБ, които в разпространена до медиите декларация изразиха тревога от поредицата от опити на управляващите със средствата на законодателните промени, съдебни и административни решения да предопределят изборните резултати.

"Най-крайна и стигаща до абсурд е поредицата от опити да се осуети участието на Синята коалиция първо на европейските, а сега и на парламентарните избори. Ние възприемаме отказа за регистрация на Синята коалиция от ЦИК като посегателство срещу българската демокрация. Лишаването на нейните избиратели от правото на свободен избор би компрометирало демокрацията в страната и би делегитимирало изборните резултати", заявяват от ГЕРБ.

Съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров внесоха в петък официално писмо до чешкото председателство на ЕС, в което искат Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели на предстоящите избори за европейски и национален парламент в България.

В писмото се посочва, че на 28 май 2009 ЦИК отказа да регистрира Синята коалиция за парламентарните избори и напомнят предходно решение на ЦИК, с което комисията щеше да саботира адекватното представяне на Синята коалиция на изборите за европейски парламент, ако не беше отменено от Върховния административен съд.

Тези решения "ни карат да заключим, че доминираната от представители на управляващата коалиция ЦИК е силно политизиран орган и не е способна да гарантира провеждането на свободни и честни избори по безпристрастен и прозрачен начин. Ние, партиите членки на Синята коалиция, нееднократно сме настоявали през последните години за създаване на постоянно действаща неполитическа изборна администрация. Предвид на систематичните опити на управляващата коалиция да упражнява политически натиск върху независими държавни институции във вреда на опозицията, Синята коалиция отправя официално искане към ОССЕ да изпрати наблюдатели на предстоящите избори за европейски и национален парламент”, се казва в писмото.

То бе прието от зам.-посланика на Чехия, който заяви, че искането на сините ще бъде обсъдено останалите посланици на страните членки.

От чешкото посолство съпрецедателите на коалицията отидоха в посолството на Гърция, която в момента е председател на ОССЕ.

Миналия месец неправителствени организации настояха ЕС да изпрати свои наблюдатели на изборите у нас, тъй като има опасност БСП и ДПС да ги фалшифицират.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5101 |28.05.2009 ЦИК отказа да регистрира Синята коалиция за парламентарните избори . 1| 5186 |21.05.2009 Разширяват "синята зона" в София с 1166 места . 30| 4768 |17.05.2009 Синята коалиция пое към изборите с „Единство” и „Победа” . 6| 4719 |12.05.2009 ВАС отмени решението на ЦИКЕП за регистрацията на СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads