Реклама / Ads
0| 5530 |12.07.2017 НОВИНИ

ВАС възобнови делото за уволнението на Румяна Ченалова

.
Румяна Ченалова
Върховният административен съд (ВАС) възобнови делото за уволнението на съдия Румяна Ченалова и ще гледа казуса по същество. С определение от 4 юли, публикувано на страницата на ВАС днес Наталия Марчева, Георги Георгиев и Росен Василев (докладчик) заявяват, че основанието за спиране е отпаднало и насрочват открито съдебно заседание за 8 ноември.
 
Тогава ще е изтекъл мандатът на действащия ВСС и ще се навършат близо две години от шумното уволнение – решението на съдебния съвет за налагане на най-тежкото дисциплиплинарно наказание бе взето на 19 ноември 2015 г., съобщава „Де Факто“.

Делото по жалбата на Ченалова бе спряно на 9 март 2016 г. в изчакване на тълкувателното решение на ВАС, което трябваше да отговори на важни за дисциплинарната практика въпроси. Тълкувателното решение излезе на 30 юни т.г. и по мнението на юристи предрешава казуса „Ченалова“.

Пряко свързан с него е въпросът дали един член на ВСС може да е едновременно инициатор на дисциплинарното производство и член на дисциплинарния състав, т.е. съдник на магистрата, в чиято вина очевидно е бил предварително убеден. Не може, отговориха съдиите от Първа и Втора колегия на ВАС, това е съществено нарушение на административно производствените правила.

В случая с Ченалова този порок е налице – Галя Георгиева е сред инициаторите на наказването й, а после става председател на дисциплинарния състав и докладчик по казуса. При това положение ВАС има само един избор – след възобновяване на делото да отмени уволнението, смятат правници. Ако това стане, Ченалова се връща като съдия в Софийския градски съд.

Уволнението й бе предшествано от обвиненията на бившия френски посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки“ в българското правосъдие, като поводът бе случващото се по делото „Белведере“, гледано от Ченалова. Съдийката бе проверявана и за забавяне на други 50 дела, както и за работата й по “САПАРД“.

Но решението на ВСС дойде след гръмването на скандала „Двете каки“, по който Ченалова потвърди достоверността на изтеклите записи със скандални признания как се „опраскват“ и „спасяват“ магистрати, кой е „човекът на Бойко“ във ВСС и т.н. Срещу нея вече бе образувано и наказателно производство, последвано от шумен арест, отменен от съда. Впоследствие на първа инстанция СГС отказа да насрочи процес срещу Ченалова и прекрати делото, защото обвиненията влизат в сферата на функционалния й имунитет и са несъстоятелни. САС обаче разпореди да има процес.

В жалбата си срещу уволнението Румяна Ченалова заявява, че дисциплинарният състав е бил предубеден, а доказателствата са интерпретирани неправилно. Сочи и ред свои жалби срещу дисциплинарния си съдник Галя Георгиева.

Решението на ВАС законно ли е била уволнена тя обаче ще се вземе в мандата на новия съдебен съвет – без последици за кадровиците, участвали в решението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5082 |04.07.2017 Една година отлагат делото за атентата в ”Сарафово” . 1| 4897 |04.07.2017 Тръгна делото срещу поскъпването на природния газ . 0| 5424 |04.07.2017 Президентът е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър . 2| 5679 |30.06.2017 Румен Радев ще свидетелства по делото срещу Ненчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads