Реклама / Ads
0| 3767 |08.03.2019 НОВИНИ

ВАС задължи министър Нено Димов да извърши екооценка на парк „Пирин“

.
Банско, парк „Пирин“. Източник: БГНЕС
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“ и го задължи да направи такава.
 

Решението на Министъра на околната среда и водите Нено Димов да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“  е отменено от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

 

Върховните магистрати дават задължителни указания по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

 

Припомняме, че делото за екологичната оценка на  Национален парк „Пирин“  беше образувано по жалба на Сдружение „ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България”, гр. София, Сдружение „Асоциация на парковете в България”, както и на няколко физически лица. То е срещу решение издадено от Министъра на околната среда и водите, да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023 г.

 

Решението на министъра е издадено в нарушение на административнопроизводствени правила и на императивни материалноправни разпоредби. Тричленният състав на ВАС изпраща преписката на Министъра на околната среда и водите за издаване на ново решение при спазване на дадените задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. Процесът по екологична оценка е приключил с издаване на поредица от противоречащи помежду си решения през се отбелязва още в решението на ВАС.

 

Тричленният състав смята, че Планът попада в хипотезите на член от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна.  Това е така, защото територията очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения, а  с това е нарушена  Директива на Европейския парламент свързана с оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.

Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3646 |05.03.2019 Министър Караниколов даде показиния по делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ . 10| 4001 |05.03.2019 Руски министър: Левът е вързан към еврото и руснаците избягват България . 0| 4394 |01.03.2019 Медицинските сестри на протест, не вярват на здравния министър . 2| 3863 |27.02.2019 Нено Димов: 10 бона глоба заради екипа на Грилс в Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads