Реклама / Ads
3| 3998 |07.04.2020 НОВИНИ

Васил Симов: Някои стоки поевтиняват, защото предлагането е по-голямо от търсенето

.
Васил Симов
Към този момент по магазините не се забелязва чувствително поскъпване на стоките. Дари напротив – за някои от тях се вижда дори и поевтиняване, защото предлагането е по-голямо от търсенето.
 

Това каза пред бТВ Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса.

 

„Потреблението като цяло е доста по-слабо. Ресторантите и заведенията за обществено хранене не работят, а те са основните консуматори на хранителни продукти. Тъй като в момента тях ги няма на пазара като купувачи, предлагането вече е много по-голямо, отколкото търсенето на стоки и затова цените вървят надолу“, обясни Симов.

 

По думите му това, че някои стоки изчезват от рафтовете на магазините, не означава, че са изчезнали и от складовете.

 

„Производството в България върви доста добре, а и вносът е много силен. Няма основание за притеснения, че нещо ще изчезне от магазините“, поясни Васил Симов.

 

През последните месеци се отчита рязко поевтиняване на захарта. Това обаче се дължи на световни тенденции, а не е вследствие на консумацията и коронавируса.

„Това няма как да не се отрази и на цената у нас. След като не сме производители на захар и внасяме суровината, нормално е цената да е малко по-ниска“, обясни изпълнителният директор на Софийската стокова борса.

 

По отношение на хлебната пшеница също се отчита поевтиняване от началото на годината на борсите в световен мащаб.

„Ако погледнем последните една-две седмици, има леко покачване на цените. Ако се върнем година по-назад, сега цените са почти същите или малко по-високи. Това дава основание да си правим съответните изводи за брашното и хляба“, коментира Симов.

 

„Пикът в края на годината беше изненадващ. От Нова година насам твърдо и с много стабилни темпове цената върви надолу и е поевтиняло с повече от 20%“, обясни Симов тенденцията в цената на олиото.

 

„Бяхме свикнали с една цена около 60 долара за барел. Сега виждаме, че тя е около 29 долара и падна дори до 23-24 долара за барел. Това е вследствие на световните процеси – търговски войни, по-слабо предлагане на пазара. Съответно цената върви надолу“, коментира Васил Симов и петролните пазари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5766 |05.04.2020 Васил Велев: Схемата 60/40 показва, че неработещите ще живеят по-добре от работещите . 34| 16073 |04.04.2020 Илиан Василев: Борисов си остава с генералите, Кунчев и Кантарджиев . 7| 19865 |01.04.2020 Доц. Васил Велчев: Не трябва да сте спокойни само защото сте на 40 години . 22| 5399 |31.03.2020 Ананиев: Маските падат! Маринов: Някои глоби намаляват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads