Реклама / Ads
3| 5826 |29.08.2007 НОВИНИ

Вътрешен човек замесен в кражбата на полицейски дознания

.
Вътрешен човек е замесен в кражбата на папки от секретна секция, където се съхраняват досъдебни производства на Столичната дирекция „Полиция". Взети са документите по няколко случая, но се предполага, че цел на кражбата е само един от тях.
 
Останалите били за заблуда на разследващите, коментираха за Frognews.bg запознати с големия скандал.

„Ще ви уволня всичките! Това е саботаж срещу мен и правителството!" Това била нервната реакция на министър Румен Петков, когато му съобщили за случката. „Аз ви пазя и защитавам от нападки от всички страни, а вие ме предавате. Или това е скроен номер, или тук работят пълни некадърници!", продължил да се гневи той. Кражбата станала на 21 август през нощта, поне по сведенията на Столичната дирекция. Според някои шефът на СДП Румен Стоянов, който е в отпуск, бил уведомен веднага от своите подчинени. Той разпоредил моментално да се търси кой и с какъв мотив е гепил  поверителните документи и да му се докладва, но без да се вдига шум. Чак по-късно, когато папките не били издирени, от СДП разбрали, че трябва да съобщят на прекия си началник директора на Националната полиция главен комисар Валентин Петров и на министър Румен Петков. Реакциите и на двамата били като буря в летен ден. Петров разпоредил веднага да започне вътрешна проверка, да се извади списък на лицата, които през последните няколко дни са имали достъп до секретните документи с почасов график на техните влизания и излизания. Всеки, който е ползвал от документите, е трябвало да се подпише в книга за допуск до служебната документация. Пълни обяснения час по час и минута по минута писали и отговарящите за охраната на специалните помещения.

Така станало ясно, че външен човек трудно може да проникне. Работата е свършена от вътрешен човек или поне е съдействал активно за открадването на папките, категорични са спецове.

„Забъркали са голям батак, да се оправят и да си носят последствията", бил лаконичният коментар на главен комисар Петров в разговора му с Румен Петков. Той бил категоричен, че всички инструкции и правилници са ясни кой и как работи, съхранява и опазва секретността във ведомството.

Страх и паника тресе в момента ръководството на Столичната дирекция, признаха нейни служители. Шефът Румен Стоянов бил споделил, че вероятно ще отнесе голямото наказание за страхотния гаф. Той бил готов да подаде оставка, ако се окаже, че негови служители са проявили нехайство и непрофесионализъм при изпълнение на служебните си задължения. На по-ниско ниво се очаквали няколко дисциплинарни уволнения.

Целта на кражбата е била папка с дознание за размириците в Красна поляна. Това разказа пред Frognews.bg човек от системата. По-късно обаче негови колеги пък заявиха, че става дума за разследването по отвличането на хърватина Иван Може. Той бе обвинен в убийството на полицая Кирил Живков и Асен Петро-Шаки в букмейкърски пункт в кв. „Княжево", но съдът го оправда напълно. По-късно той е имал среща с Йосиф Йосифов - Йоско и Мариян Атанасов в техен джип, след което е изчезнал край Сливница.

В същото време вътрешният министър Румен Петков обяви чрез БТА, че вътрешната проверка по случая с мистериозното изчезване на документи ще приключи на 5 септември. Той бил назначил тази проверка веднага, щом научил за издънката на своите подчинени.

„Съобразно резултатите от проверката ще наложа най-строги дисциплинарни мерки", каза Петков и добави, че проверката ще се произнесе също така за охраната в сградата на СДП.

Има яснота кои са откраднатите дознания и кое е дознанието, което е било цел на кражбата, допълни Петков.

Министърът отказа да коментира за какви престъпления са се отнасяли откраднатите документи, но посочи, че едно от изчезналите дознания е достатъчно сериозно и значимо.

При всички случаи ще има строги наказания, независимо от оправданията, че условията за съхранение на подобна документация не са добри, категоричен бе Петков и допълни, че те могат да засегнат най-високите етажи в йерархията. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6883 |14.08.2007 Масов бой в „Красна поляна", Цветелин Кънчев вика зам.-вътрешен министър . 0| 5096 |06.08.2007 Търси се кмет: трябва да е човек, който вдъхва и създава сигурност . 2| 7665 |12.06.2007 Европейската обиколка на Буш бе като на човек, бягащ от закона . 0| 6078 |09.05.2007 Собственикът на „Фронтиер” ще бъде обвинен за пране на пари, още двама бизнесмени замесени в скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads