Реклама / Ads
24| 6990 |30.01.2014 НОВИНИ

Вътрешният министър: Градим мрежа от нещатни сътрудници

.
Източник: Булфото
Надяваме се скоро да бъдат гласувани промените в Закона за МВР, което ще ни помогне да изградим система за набиране на нещатни сътрудници. Тази система ще бъде много ефективна, което показва опитът на други страни, каза министър Цветлин Йовчев след анализа на стореното в МВР през миналата година.
 

Приоритетите които поставяме не достига до пълния ръководен състав, но това е проблем, по който работим. Всяка една реформа е свързана с усилия, които трябва да бъдат положени. Много пъти съм правил такава реформа и съм убеден, че и сега ще успея. За първи път се прави толкова подробен анализ в нашите структури. Коренно различният подход е и в това. Досега плановете бяха правени отдолу-нагоре, това е безумно, подчерта Йовчев.

Според вътрешният министър кризата с бежанците е овладяна. Трябва да се подходи към строежът на съоръжението за ограничаване на бежанския поток по границата ни. Повече от два пъти повишихме извеждането на чужденците, които нямат основание да пребивават в страната ни. Освен това открихме над 3000 нови места за настаняване на бежанци. Условията в Харманли и Военна рампа вече са по-добри. От февруари месец ще осигурим и храна за тези хора. Значително подобрихме и механизмите за защита на българските граждани, така че се надявам да не се стига до тежки ситуации, обяви Йовчев. Ако не успеем да интегрираме тези хора, да работят, да живеят, това ще доведе до втора криза, дори може да доведе до рискове от екстремизъм. Затова ние работим с организации, има идеи в тази посока и скоро ще имаме визия как да се интегрират тези хора. Имаме конкретни идеи, стъпки, визия от къде ще дойде помощ и т.н., успокои министърът.

МВР няма възможности да подслушва. От август ДАТО не е предоставяло информация. Нямам никаква информация и МВР няма доказателства за подслушване. Не бива да отдаваме такова голямо значение на адвокати по определени дела, отговори Йовчев на обвинението, че МВР подслушва бившият министър Цветан Цветанов. Аз няма такава информация и затова не мога да коментирам, отговори лаконично той. В момента имаме гаранции, че специални разузнавателни средства няма да бъдат използвани незаконно.

В 700 операции на МВР без основание е използвана сила и помощни средства през последните 4 години, каза вътрешният министър Цветлин Йовечев по време на отчета на ведомството. Те са част от 1300 акции от 2009 година насам. При 200 от тях не са използвани никакви документи, а са осъществени само с устни разпоредби. Забърква се някаква уникална помия от години. Не може да ангажираме и да мажем държавата затова, че някой се подслушвал. Не може държавата да ходи да го мие. Какво доказателство има? Всеки да внимава с кого се среща, не да намесва държавата, допълни Йовчев.

Състоянието с техническото оборудване в МВР е тежко. Но с преразпределение на ресурсите, след въвеждането на нова методика се надявам ситуацията да се подобри. Опитваме се тези проблеми да ги решим със собствени средства. Ще обмислим и други варианти, които ще позволят да планираме годишен разход от средства, който ще възлиза на 1% за вътрешно оборудване, обяви вътрешният министър. Не искам да се сравнявам с предшествениците си и искам този, който ще дойде след мен да се справи по-добре, за да имаме просперитет. Аз съм максималист и мисля, че успяхме да направим доста, но има и такива места, където още не сме направили достатъчно. Според министър Йовчев фундаментът се укрепва и скоро резултатите ще проличат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5670 |03.01.2014 Социалният министър: Предизборни обещания се изпълняват за 4 години, а не за 6 месеца . 6| 5235 |01.10.2013 Министър: 1 млн без цифров сигнал? Абсурд! . 6| 5572 |18.09.2013 Вътрешният министър вече не подслушва, има мръсни интриги в и за МВР . 19| 5863 |29.08.2013 Военният министър: Утре излизаме с официална позиция за Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads