Реклама / Ads
15| 5107 |27.03.2008 НОВИНИ

Вътрешният министър или Ваньо Танов осветиха Алексей Петров?

.
Алексей Петров се оказа енигматичният секретен сътрудник, организирал срещата на вътрешния министър Румен Петков с братя Галеви от Дупница. Министърът е омерзен, поразен и скандализиран от разкритието.
 

Секретен сътрудник на полицията организирал срещата на министъра на вътрешните работи Румен Петков с братя Галеви, било написано в доклада, който председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов е представил пред депутатите на вчерашното й заседание. Пред депутатите бившият шеф на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Ваньо Танов изнесъл информация, че в разработка на службата вътрешният министър е бил споменат от две подслушвани лица с прякора "Запалката", както и че политици са възпрепятствали работата на службите. Според изнесеното от Ваньо Танов това са Димитър Дъбов от БСП и Милен Велчев от НДСВ. По думите на председателя Спасов комисията е приела, че има закононарушения от високопоставени действащи служители на МВР, в това число и министъра.

Късно снощи се появило още едно име, споменато от ген. Ваньо Танов по време на изслушването му на заседанието. Танов оповестил, че бившият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма Алексей Петров е организирал срещата на вътрешния министър Румен Петков с братя Галеви от Дупница.

По въпроса за това дали наистина Алексей Петров е енигматичния секретен сътрудник, както и дали обявяването му вчера от Ваньо Танов не дискредитира секретните сътрудници на полицията, министър Румен Петков изрази за "Фокус" изумление съм от изявлението на генерал Танов, защото политическата спекулация достигала дори до разкриването на един кадрови офицер.

Според фразеологията на министъра - политическата низост на общински съветник от ГЕРБ и провалил се кандидат-кмет на Русе, довели до там да бъде разкрита самоличността на един офицер под прикритие, който впрочем Петков наследил в министерството и който бил работил и с други министри преди него. Политическата спекулация и стремежът за политиканстване в този случай нанесли много тежък удар върху министерството чрез разкриването на офицер под прикритие, но и върху агенцията, защото всъщност А. Петров бил и служител в Държавната агенция за национална сигурност.r_petkov1.jpg 

Петков съкрушено заяви, че е поразен от падението, от което по-надолу не можело да се слезе.

Frognews.bg припомня, че на извънредно заседание вътрешната комисия към Народното събрание ще изслуша министъра на вътрешните работи Румен Петков във връзка с данните по продължаващия скандал в МВР. Скандалните твърдения стигнаха до медиите първо от лидера на ДСБ Иван Костов. Случаят със саботиране на оперативни мероприятия не е единствен и на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се изнесоха и други подобни случаи, информира лидерът на ДСБ Иван Костов, който е присъствал на заседанието без да е член на комисията. Костов уточни, че под "саботиране" на оперативни мероприятия", се разбира предупреждаването на хора, към които са насочени тези мероприятия. Според Костов на заседанието на комисията е изнесена информация и за други нерегламентирани срещи на вътрешния министър.

Ваньо Танов каза пред комисията, че Алексей Петров е уредил срещата. Нищо повече. Не е казвал и дума за това, че е някакъв сътрудник или офицер и пр. Това го казва по-късно пред "Фокус" самият министър Румен Петков. Това заяви пред Frognews.bg депутатката от БСП Татяна Дончева. Според нея скандалът се разраства в опасна посока и може да се очакват неприятни последици за управлението като цяло. Всичко е в ръцете на премера Сергей Станишев, отсече тя.  

На свой ред Ваньо Танов също отрече да е издавал Петров. Нещо повече, според него докато той е бил шеф на НСБОП никой в службата не е знаел, че Алексей Петров е секретен сътрудник, офицер или какъвто и там да е бил. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4885 |24.03.2008 Главсекът на МВР ще съди Ваньо Танов и Атанас Атанасов . 7| 4841 |24.03.2008 Престъпността не се бори, а се обслужва, твърди ген. В. Танов . 30| 4784 |23.03.2008 Министър сравни Освобождението на България с независимостта на Косово . 6| 4812 |17.03.2008 Министър и депутати се качват на влак, търсят си каскети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads