Реклама / Ads
12| 4298 |03.12.2014 НОВИНИ

В. Вацев: "Южен поток" продължава с "Газпром"-овски заплати

.
Валентин Вацев
Заинтересованите кръгове знаеха или очакваха такова развитие с „Южен поток” още през лятото, тази тема беше обсъждана в специализирания печат. Който се интересува от действителните новини, имаше възможност да се досеща предварително.
 
Това коментира преподавателят по геополитика Валентин Вацев относно изявлението на руския президент Владимир Путин, направено по време на визитата му в Анкара, че е възможно Русия да преразгледа участието си в проекта за газопреносната мрежа "Южен поток" и енергийните ресурси, предвидени да него, за бъдат пренасочени към други пазари.

Решението на Русия да строи "Южен поток" през Турция Вацев определи като победа на турското лоби в София.

Това развитие в тази посока обясняваше интересната руска позиция по въпроса за българските политически битки по повод "Южен поток", посочи той. Не можем да загърбим радостта, с която вдъхновени български русофобски кръгове се веселят от вчера, радвайки се, че "мръсната руска тръба" няма да озлочести майка България. Знае, че руският газ е на път да озлочести страната ни за разлика от шистовия газ, който ще ни облагодетелства радикално от горе до долу, допълни доц. Вацев пред БНР.

Има една важна подробност - руският газ е лош само, ако идва от Русия. Ако обаче идва от интерконекторната връзка с Гърция, да кажем, същият този газ моменталон се трансформира в добър газ, посочи той. Работата е там, че както е тръгнало, руският газ вече е способен да влезе в Европа и през Шпицберген, и през Марсилия. Тази диалектика съвсем обърква критиците, коментира Вацев.

Ако говорим сериозно за мене от самото начало въпросът за "Южен поток" през България не е икономически. Това е, преди всичко, геополитика. Тук става дума за геополитическата историческа задача не лично на президента Путин, а на целия съвременен руски елит да опази и да развие руско-европейските отношения.

Точно така разбират проблема и в Европа. Имам предвид не нова Европа, русофобска Европа, към която спада и България, а класическата Европа: Италия, Германия, Франция. С една дума - геополитическата задача на Кремъл си сто и идеята руският газ, след като не влезе през България, да мине през Турция, се реализира със стопроцентова сигурност.

Първо, това е велика победа за турското лоби в София и за целия турски политически елит и в частност за Ердоган, смята Валентин Вацев. Те отдавна мечтаят за този тип връзка. Търговско-икономическият стокооборот Русия-Турция е над 40 млрд евро годишно, това е много сериозен обем. Те не се боят, че някой може да ги нарече путинисти, коментира той.

При грамотни и отговорни политици различията, понякога фатални различия, по един въпрос по никакъв начин не пречат да има конструктивно сътрудничесто по друг въпрос. Мненията на Москва и Анкара какво трябва да се прави на сирийската граница са противоположни, но те от година на година задълбочават отношенията си и не крият, че много високо ги ценят.

Второ, това е загуба, за тези, които се надяваха, в София, да развиват българо-руски отношения в сегашния етап. Стана ясно, че американското ръководство на България не разрешава този тип отношения. Това е очевидно, може да се говори с ясен текст.

Трето, "Южен поток", за изненада на много хора, продължава да функционира. Назначават се хора на работа, между другото, с много интересни заплати. "Газпром"-овски. По линия на "Южен поток" работят няколкостотин човека и нищо не е спряно. Разбира се, проектът е нещо като замразен, но това, че руският газ ще минава през Турция, не означава, че не може да минава през България. Те са на принципа колкото повече тръби, толкова по-добре, коментира Валентин Вацев.

Според него част от политическите трусове в България през последните две години имат като основа именно проблематика "Южен поток".

Все по-важно ще става не дали си, условно, ляв или десен, а как и защо, по някакъв начин, се отнасяш към руските енергийни и геополитически проекти през България. Ако говорим конкрето за това правителство, стана ясно, че ще мине руската тръба през Турция, когато в Москва окончателно разбраха, че от това правителство не може да се очакват компромиси. Но аз пък очаквам ново правителство през пролетта, което ще трябва да решава качествено други задачи и тогаа ще може да се разговаря по нов начин, каза експертът.

Българската политика е много силно повлияна от американо-руските отношения. Влизаме дори в парадоксалната ситуация, когато левите са проамерикански, десните се разбират все по-добре с Русия. Може би защото президентът Обама е ляв, а президентът Путин е десен. Това е голямо изпитание за българските леви и десни. Делението ляво и дясно не съвпада с делението русофоби и русофили, посочи той.
За ползите от проекта Валентин Вацев заяви:

Според мене Борисов до последно се надяваше, че има някакъв начин да мине през непрекъснато стесняващия се процеп, тъй като, българската икономика, без да съм икономист, наистина щеше да има голяма полза от "Южен поток". Всеки нормален човек, който не е отровен от зоологическа русофобия, разбира, че става дума за значими интереси, от които българската национална буржоазия, доколкото я има, можеше да заживее малко по-добре. Социалната структура на България отдавна е класическата тройна структура насвръхбогата ципа, на умираща средна класа и на увеличаващо се трето съсловие - долна класа. В такава социална структура големи инвестиции са като спасително лекарство. Мога да повярвам, поне по този въпрос, на Борисов, че изразява искрено съжаление дали пък сега не може да се направи нещо.

Трябва да му се отговори, че сега не може да се направи нищо. За някои неща трябва да се мисли предварително.

Би трябвало Борисов да поговори с реалите куратори на своето правителство, които са български американци просто, и да се опита да разбере дали няма някакво решение. Според мене, на този етап, няма. През другото лято ще може да се разговаря отново.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3940 |03.12.2014 Стойнев зове: Да се обединим и да се борим за "Южен поток" . 11| 4393 |02.12.2014 Камерън към Борисов: Надявам се, че ще обмислите внимателно "Южен поток" . 5| 4138 |02.12.2014 Руски експерт: Русия се е отказала само от трасето на "Южен поток" през България . 16| 4126 |02.12.2014 Миков: Плевнелиев щастлив за "Южен поток"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads