Реклама / Ads
2| 3940 |01.05.2017 НОВИНИ

Въвеждаме санкции за чуждите тирове без винетки

.
Сериозни глоби ще плащат турските гастарбайтери, които преминават през България, но не си купуват винетки. Предложението е на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, съобщава ”Дарик”.
 
Идеята му е правителството да приеме такси, които шофьорите, движещи се по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, които не са закупили винетки, да заплатят като компенсация.

 

 Приемането на Постановлението на Министерски съвет е във връзка с гласуваните от предишния парламент законодателни промени.То се отнася за всички, но засяга основно турски гастарбайтери, които преминават транзитно през България и традиционно избягват закупуването на винетни стикери.

 Масова практика през изминалите години бе водачите на транзитно преминаващи през страната чуждестранни автомобили да избягват да си купуват винетни стикери. Наблюденията показват, че това правят най-вече турски гастарбайтери в Западна Европа, които преминават през България поне по 2 пъти в годината.

 

Освен да не си купуват винетки, те масово въведоха и практиката да слагаха фолио, за да местят стикерите от кола на кола. Други държаха винетките си в жабките. До приемането на законодателните промени, дори и да бъде установено нарушението, на гастарбайтерите бяха налагани глоби от 300 лв., които те не заплащаха.

 

 С новите текстове, заплащането на компенсацията може да се извърши на място или на граничните пунктове. Данните на Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) показва, че през 2016 г. на 176 тежкотоварни камиона над 12 тона са били издадени наказателни постановления. Същото нарушение е установено и при още 174 автобуси и бусове също. Установените леки автомобили без винетки през 2016 г. пък са 7879 броя. "Въвеждането на компенсаторната такса ще окаже въздействие върху онази група потребители, които ползват републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци без да са заплатили дължимата винетна такса за съответния период на ползване и категория пътно превозно средство", гласят мотивите на служебния министър, с които се предлага приемането на тарифата.

 

Санкциите не са малки - двукратен размер спрямо стойността на годишната винетка за съответните категории пътни превозни средства - почти 3500 лв. за камиони и 200 лв. за леки автомобили. Новите глоби ще доведат до стимулиране на плащането на дължимите винетни такси от потребителите за ползване на републиканските пътища, смятат от пътната агенция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5102 |28.04.2017 Западът загубил повече от Русия от санкциите . 10| 5416 |09.04.2017 Тръмп иска санкции срещу Русия и Иран . 2| 3700 |27.03.2017 Чуждите медии за вота: България запазва европейската си идентичност . 2| 3804 |14.03.2017 Холандският премиер: Турските санкции не са лоши, но са некоректни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads