Реклама / Ads
0| 4316 |18.07.2019 НОВИНИ

Въвеждат се 20-км карантинни зони и масов отстрел на диви свине

.
Създават се 20-километрови карантинни зони около огнищата, 20-километрови карантинни зони около свинекомплексите в страната, и 20-километрова зона около базите за развъждане на дивеч. Там ще бъде запазена популацията на дива свиня.
 

В зоните около огнищата на африканската чума ще се проведе отстрел на диви свине от служители по горите, полицаи и военни. Няма да се допуска санитарен лов от сдруженията и дружинките. Това обяви съветникът на земеделския министър Десислава Танева, Георги Костов, след провелата се среща с директорите на държавните горски предприятия и изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, съобщава  БГНЕС.

 

Костов добави още, че е необходимо да се намали и популацията на диви свине, която в момента е около 100 000, тъй като те са главните преносители на вируса на Африканската чума.

 

„В 20-километровите зони ще се плаща по 150 лв. за всяка отстреляна дива свиня, защото месото й няма да може да се използва. В останалата част от страната ще се плаща по 50 лв. за отстрел на дива свиня, тъй като там месото ще може да се използва, но след като излязат резултатите от изследванията“, заяви той.

 

Стана ясно още, че в 3-километровата зона около свинекомплексите, намиращи се в близост до огнищата, горските и ловни сдружения ще осигурят електропастири, с които ще бъде ограничено движението на животни.

 

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев каза, че само това е пътят да бъде запазена индустрията. Той посочи, че към момента от т.нар. „заден двор“ са избити около 300 прасета и добави, че тези животни също представляват голяма опасност, защото те са нерегистрирани и агенцията не знае за тяхното съществуване.

 

„До момента огнищата в страната са 15, днес може би ще станат повече. Те са в Плевен, Враца, Русе, В. Търново и Търговище“, каза в отговор на въпрос на БГНЕС и уточни, че свинекомплексите на територията на страната са 65, като нито един от тях не е засегнат към момента.

 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов посочи, че в рамките на ловния сезон през 2018 г. са отстреляни над 45 000 диви свине при планов отстрел над 80 000.

 

„Запасите на дива свиня към момента са 97 681. Разрешеният отстрел е над 81 000 от запаса, като към момента тя се отстрелва само индивидуално. Има отстреляни над 1200 броя“ посочи той.

 

На въпрос на БГНЕС какво се случва с граничната ни ограда с Румъния, Маринов посочи, че тя е ремонтирана и увери, че тя изпълнява функцията си и под нея не може да премине дива свиня.

 

Стана ясно още, че земеделското министерство ще проведе конферентен разговор с областните управители, за да ги информира за предприетите мерки. /БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3506 |05.06.2019 Въвеждат нови мерки срещу пиратското телевизионно съдържание . 1| 4167 |16.05.2019 Тихомир Безлов: Искането на Цацаров за офшорните зони е в предизборен контекст . 0| 3831 |16.01.2019 МС избра за почетен консул в Сплит ветеринаря Здравко Плазонич . 0| 4497 |26.12.2018 Паркирането в зоните в София и днес ще е безплатно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads