Реклама / Ads
0| 4215 |13.07.2015 НОВИНИ

Въвеждат нови правила за подбор на кадри в държавната администрация

.
Въвежда се задължителния централизиран подбор за кандидат-служители в държавната администрация. Той се базира на модела на Европейската комисия и други европейски модели за подбор на кадри, съобщиха от МС.
 

Вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, заедно с министрите, заместник-министрите и експерти от екипите на всички министерства дадоха категоричната си подкрепа за въвеждането на задължителен централизиран подбор като първа фаза за набиране на държавните кадри. Целта на новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители. „Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на „вратичките“ за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор“, подчерта вицепремиерът Бъчварова.

 

Според официални данни, представени от екипа на вицепремиера Бъчварова, 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните съществуващи „вратички“ в Закона за държавния служител. Новият модел за подбор на кадри в държавната администрация предвижда два етапа на конкурс. По време на първия етап - т. нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати за държавната администрация, които притежават необходимите задължителни общи компетенции. Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години.

 

В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса, всяка една администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта когато провеждат конкурс за заемане на длъжности в държавната администрация. „Задължителният централизиран подбор ще въведе ново ниво на прозрачност и обективност“, подчерта Калина Константинова, съветник по въпросите на държавната администрация в кабинета на вицепремиера Бъчварова.

 

По време на заседанието на Съвета по административна реформа бе обсъдено и практическото въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството. „Представеният Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове цели създаването на механизъм, който да подобри качеството на законодателството“, подчерта вицепремиерът Бъчварова.

 

Чрез този способ ще се отговори и на критиките на бизнеса за липса на последователност и предсказуемост на регулаторната политика. На базата на данни от други европейски държави, въвеждането на задължителна оценка на въздействието може да доведе до 40% по-малко промени в законодателството. По думите на вицепремиера Томислав Дончев, оценката на въздействието и нейното подлагане на обществено обсъждане ще позволи и конкурентност, тъй като дава възможност по време на периода на обществена консултация представители на организации, като тези от НПО сектора, да предложат алтернативна оценка на въздействието и свой анализ.

 

По време на обсъждането, представителите на министерствата подкрепиха предложенията, изработени съвместно от екипа на Бъчварова и този на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Предстои финализиране на законопроекта на база коментарите от заседанието на съвета. „Това е механизъм, който брани обществения интерес и механизъм, който е антилобистки и антикорупционен“, допълни вицепремиерът Бъчварова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4494 |13.07.2015 Оланд: Гърция остава в Еврозоната, ако спазва правилата . 0| 5053 |12.07.2015 Станишев събира левите лидери за новия план на Гърция . 0| 4850 |07.07.2015 Новият шеф на СГС: Обречени сме на успех! . 0| 6579 |06.07.2015 Меркел отряза Ципрас за нови преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads