Реклама / Ads
57| 5130 |16.03.2012 НОВИНИ

Възможно е да поемем нов външен дълг

.
България би могла да поеме нов външен дълг. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес с ръководството на управляващата партия ГЕРБ, в рамките на политическите консултации, които има през последните седмици.
 

По време на разговорите са били обсъждани плащанията по външния дълг на България, предстоящи през 2013 година.

Според президента Плевнелиев пазарите са спокойни, Гърция е стабилизирана и България би могла по един добър начин да адресира темата за дълга. Той каза, че премиерът посочил на срещата, че ще се търси баланса. България ще си свърши работата и правителството работи бързо, има ясен план и плащането на дълга през 2013 г., каза Плевнелиев


Националната стратегия за развитие "България 2020" също е била сред обсъжданите теми. "Много важно е не само да дебатираме, а да създаваме институционална рамка, която да даде възможност на институциите да адресират темата със заетостта", каза президентът.

На срещата с ГЕРБ е констатирано, както и при разговорите с останалите политически сили, че ще се работи за надпартийност, за национални приоритети, за широк дебат, за последователност и приемственост.

Енергетиката, електронното правителство, заетостта, инвестициите, мерки за растежа, реформата в сектора за сигурност, административната реформа, водната реформа са били сред обсъжданите теми.

"През май месец очакваме старт на газовата връзка с Румъния, това означава, че България предприема конкретни мерки за диверсификация". Имаме пълното разбиране заедно с останалите политически партии, че данните, фактите за проекта АЕЦ "Белене" ще бъдат обсъдени, когато дойдат на масата и ще се вземе обосновано публично решение", каза държавният глава.

Той посочи, че на срещата е била коментирана и съдебната реформа. "Има категорична политическа воля, България да има един работещ закон за конфискацията", заяви Росен Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов представи на президента Росен Плевнелиев Делян Добрев и Десислава Атанасова като нови кандидати за министри.

"Трябва по - малко да пътуваш и да се печеш" - това заръча Борисов на Делян Добрев, след като му изброи приоритетните области в бъдещата му работа пред всички, когато бе помолен да коментира новите си предложения за министри.

 

Борисов напомни, че Делян Добрев отиде в изпълнителната власт от Народното събрание, където беше член на комисията по енергетика, така че ще има прекрасна комуникация и с парламента. Освен това е натрупал и опит за близо година откакто е в мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма.

"Мисля, че във всички горещи моменти, където го пращах, тъй като министърът пътуваше много - и в "Марица-изток" на протестите, и по време на наводненията той - беше непрекъснато там, и в "Горубсо-Мадан" сега - навсякъде, където е било необходимо. Мисля, че ще се справи много добре", мотивира се премиерът.

Той каза, че сред сферите, които трябва да се концентрира в работата си бъдещия министър са как да се помогне на малкия и средния бизнес, как да се повдигне икономическия растеж. "Това са темите ,които ние сме много изостанали", каза Борисов.

Той напомни, че изпълнителната власт е хвърлила много усилия в областта на културния туризъм и се пошегува: "там спокойно Дянков можем да го провъзгласим за археолог".

 

"Не е много добре да се сменят непрекъснато министри, но по-лошото от това е да държиш министър на един пост, само защото е министър", каза премиерът. И посочи, че е дал шанс на Константинов, но той върви след скандалите.

"Надявам се новия министър на здравеопазването и да се поучи от грешките на старите. Много е важно да стартират реформите в сектора", подчерта министър-председателят.

 

"Референдум в България може да бъде организиран и във връзка с въпроси, които са от компетентността на Народното събрание", обясни президентът Росен Плевнелиев.

Ако се прави референдум за АЕЦ "Белене", той би бил с въпрос дали България иска нови мощности или е против, например.

Но референдум трябва се подготвя така, че да съответства на Конституцията. "Не може да бъде направен референдум за или против "Белене", законът не ни го позволява. Тази тема със сигурност стои на дневен ред, ще чакаме всички експерти. Трябва да сме коректни и да дадем на българските граждани възможността да направят информиран избор", посочи държавният глава.

 

Белене няма да бъде само българо -- руска централа и няма да има такава по мое време, каза от своя страна Бойко Борисов. Консултирал се с Брюксел на най -- високо ниво за това реакторът, който е платен вече на 2/3 да бъде доплатен и да бъде монтиран в Козлодуй. Той посочи, че още няколко седмици се работи все пак за диверсификацията на Белене. Много бих се ядосал, ако продължи да се спекулира по тази тема, каза Борисов, след като отново обясни за проекта. Готов съм на дебат с всеки специалист в енергетиката, защото съм по -- добър от тях вече, каза Борисов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6317 |30.12.2011 Доган на моабет с турския външен министър Давутоглу . 29| 5966 |30.11.2011 Дянков: Актуализираме бюджета при първа възможност . 9| 5596 |13.10.2011 Велчев: СРС-тата са възможност да разследваме купуването на гласове . 48| 4960 |27.06.2011 Паси и Стоянов? - Невъзможно; Цветанов и Плевнелиев? - Всичко е възможно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads