Реклама / Ads
3| 5925 |21.05.2012 НОВИНИ

Възобновиха делото за страшната смърт на Анета

.
Седмица, след като от Българския хелзинкски комитет (БХК) обявиха, че завеждат дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) заради скандален отказ на прокуратурата да разследва нелепата смърт на момиче от дома за деца с увреждания в Стража, от държавното обвинение съобщиха, че възобновяват производството.
 

 

 "Няма грешка на институцията, а на конкретни прокурори, които са се занимавали с делото за смъртта през 2006 г. на Анета, детето с умствени увреждания", коментира в понеделник заместник-главният прокурор Галина Тонев.

 

По нейно лично разпореждане е бил преразгледан отказът за образуване на дело, окончателно потвърден м. г. от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

 

15-годишното момиче е починало през 2006 г. след перфорация на стомаха. В опит да го спасят, лекарите изваждат от детето 25 стелки за обувки, парцали, дунапренени гъби, чорапи, хартия и дори няколко камъка.

 

При последвалото меко казано формално разследване прокуратурата проверява единствено действията на болничния екип, опитал да спаси детето, но не и поведението на служителите в дома. Очаквано разследващите не откриват данни за повдигане на обвинения и без изобщо да се занимават с въпроса как се е стигнало до поглъщането на всички тези предмети, прекратяват делото.

 

"Мисля, че трябва да се поставят допълнителни задачи, смятаме да назначим експертиза, направена от софийски лекари. Нашето решение беше да се отмени постановлението и да се върне делото за допълнително изясняване. Въпросът дали предметите, извадени от стомаха на починалото дете, все още съществуват, трябва да се доизясни", коментира и ръководителят на отдела за престъпления свързани с малолетни към ВКП Тодорка Миндова.

 

По думите й починалата Анета е постъпила през 2002 г. в дома за деца, като е в групата на децата с най-тежки умствени увреждания. На 26 септември 2006 г. се влошава здравословното й състояние и до 7 октомври прекарва в болницата, където е настъпила смъртта й.

 

"Установяването на проблема с делото на това дете стана възможно благодарение на съвместна проверка между прокуратурата и Българския хелзинкски комитет", добави Галина Тонева.

 

По повод трагичния случай БХК твърди пред ЕСПЧ, че са нарушени правата на Анета на живот, на свобода от нечовешко и унизително отнасяне, на личен живот, на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото й на свобода от дискриминация.

 

Позицията на правозащитната организация е, че ако детето не е било с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито разследващите власти са щели така да пренебрегнат живота му.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4941 |21.05.2012 Отсъствие на вещи лица бламира делото “САПАРД” . 23| 6129 |18.05.2012 Фалстарт на делото срещу Йоско . 11| 5729 |16.05.2012 Делото Мургина - отложено . 64| 13216 |13.05.2012 Цветанов: Предстоят шокиращи разкрития по делото “Октопод”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads