Реклама / Ads
2| 5194 |17.04.2013 НОВИНИ

Възраждат изкуствата и занаятите по Дунава

.
Официални гости на събитието бяха световноизвестната българска оперна певица Христина Ангелакова и председателят на Национално движение „България си ти!“ Димитър Куцаров.
 

 

Дунавски център за изкуства и занаяти в Русе възражда традиционните умения в изкуствата и занаятите. Инициативата бе представена официално с двудневно изложение, на което бяха показани изложба с местни занаяти, демонстрации и арт забавления. Дантели на една кука, чипровски килими, бижута и музикални инструменти впечатляваха посетителите по време на изложението.
 

Мероприятието е организирано от Занаятчийската камара и Лютиерския център в Русе, с подкрепата на бившия преговарящ за България и Румъния в Европейската комисия – Бриджит Чернота. Тя отбеляза, че това е много важна крачка за България, защото е местна инициатива и не се заплаща от правителството. „Хората, които организират събитието са специалисти и вместо само да говорят, имаме възможност да видим изложбите и как тези хора работят“, заяви бившият докладчик.
 

„Мисля, че един такъв център би имал много пространство в България и по-точно в тази част на поречието на Дунав, защото може би най-добрите лястовички на изкуството на Западна Европа са дошли по Дунава тука в България“, коментира оперната прима. А г-н Куцаров не скри вълнението си от поредната среща с г-жа Чернота: „Аз съм особено радостен, че тя за пореден път показа любовта си към България! Нейното желание да подобри туризма и културната даденост не само на този регион, но и в цялата страна е забележително“.
 

Председателите на рокерското движение в Разградска и Русенска област също се срещнаха с г-жа Чернота и обмениха идеи за международно сътрудничество на България с Англия и Белгия. Целта на организаторите е традиционните дунавски занаяти да бъдат предадени на следващите поколения, защото в противен случай връзката с културното наследство ще остане само в музеите.  Затова Дунавският център желае да насърчи повече млади хора да запазят традициите на българските занаяти. Важна стъпка е и да се отвори лесен достъп на туристите до интересни и оригинални изкуства в долното течение на река Дунав.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5387 |17.04.2013 Прокуратурата привика на разпит главния секретар на МВР . 21| 5734 |17.04.2013 Работещите предприятия ще съживят икономиката според ЛИДЕР . 17| 5278 |17.04.2013 Вътрешният министър да подписва за СРС-та само пред колеги, иска премиерът . 3| 5154 |17.04.2013 Марин Райков: Шефът на Агенцията по храните да бъде уволнен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads