Реклама / Ads
8| 6817 |29.04.2009 НОВИНИ

Възрастта не е най-важната истина за Лили

.
Лили Иванова Източник: Неделчо Хазърбасанов, Frognews.bg
Само публиката може да ми заповяда кога да се оттегля
 


„Имам нужда от защита, а не от хвалебствия”. Тези думи, подходящи за жертва на дискриминация, принадлежат на най-популярната ни попзвезда с цветуща 40 годишна кариера на сцената. Но именно това послание на Лили Иванова беше сред най-запомнящите се на премиерата-концерт по повод излизането на автобиографичната й книга „Истината”.

С дарбата си да зашеметява публиката с изпълнения на живо, певицата отвя слуховете, че гласът й е отслабнал. Няколко нови песни и преанжирани стари хитове вцепениха, а после разпяха препълнената зала „Александър” на хотел „Радисън”.



Лили упражни въздействието си върху фенове, гости и приятели от няколко поколения. Заклеймявана като певица на предишния режим и като упорит ретро-символ, възкресяващ с виталността си спомените за социализма, тя за пореден път показа, че е просто звезда. Това понятие в изкуството обикновено свидетелства за надмощие над конюнктурата и преходните моди. Заради него могат да бъдат преглътнати артистичните капризи, ексцентричността, дори себичността на персоните, минали през трънака и съблазните на звездния успех.

Лили познава и признанията, и грубото низвергване още от началото на пътя си до днешното предчувствие за залез с упреците, че не се насища да печели от популярността си и комплименти, и блага, и позиции в поредния дошъл на власт елит. 

„Публиката е тази, която решава колко ще стоиш на сцената. Докато на моите концерти прииждат хора, ще пея за тях”, така Лили отговори индиректно на жлъчните коментари за напредналите си години и на нападките, че прекалява с упорството си да е под прожекторите.

Примата благодари на престижното издателство „Сиела” за търпението и грижовността към нея и редактора й Мартин Карбовски.

Книгата излиза в огромен тираж след скандал, свързан с пускането на пазара преди месец на друга биография на певицата. Авторът й Исак Гозес, зам.-гл. редактор на всекидневника „Стандарт” изпревари със своя версия за живота на Лили Иванова излизането на сегашното издание. Своенравна както винаги, примата обаче обяви, че именно в екип с Карбовски е преразказала без недомлъвки и неточности съдбата си.

Оспорваните от почти винаги злостната мълва въпроси за мъжете в живота й и за истинската й възраст също получават отговор в книгата, според самата нея и редактора й. „Ще разберете за всичките й бивши любовници, за бъдещите нищо не мога да кажа”, иронично поясни за любопитните една от посоките на повествованието Мартин.

„Той ме тормозеше като следовател. Наложи се да доказвам със снимки и със сверки на дати по разни документи на колко точно години съм”, с усмивка разказа Лили. „Но какво значение има възрастта все пак? Познавам 30-40 годишни, които изглеждат с 50 години по-стари от мен”, не скри досадата тя си от явно злонамереното според нея любопитство към рождената й дата.

Карбовски не пропусна да поясни призива на Лили да бъде защитена.

„Тя е и си остава това, което е прието да се нарича „работещо момиче” въпреки всички спекулации, че е била облагодетелствана от високо. Най-трудното да си „работещо момиче” в България от 60-те години на миналия век до сега е да се изправиш очи в очи с балканския мачизъм”, каза той. Според него резултатът от тази схватка се измерва с 45 албума за четири десетилетия. И нито един не отстъпва на другия по качество. По този параграф никой у нас не може да конкурира Лили, с каквито аплаузи и дюдюкания да е съпроводена биографията й, допълни журналистът. „Нейният самороден гений се сблъска с гигантската продуктивност на българската завист и склонност към интриги”, сложи точката над и-то Мартин.



Самата Лили изпя на бис в съпровод на триото, с което преживява поредната си сценична младост, легендарната песен на Тончо Русев „Ти сън ли си”. Композиторът изслуша едно от най-нежните признания за себе си, изречено от звезда с мащабите на Лили. Тя е известна с взискателния си и нетърпящ съмнения за предателство характер, но призна публично: „Само на Тончо Русев от всички композитори прощавам лошите думи, които е казвал за мен. Тончо, толкова си талантлив, че ще изпея нова твоя песен, ако я напишеш за мен.”

С приветствия от шефа на „Сиела” Веселин Тодоров, от кмета на Москва Юрий Лужков, с аплодисменти, вино и автографи приключи премиерата на „Истината за Лили Иванова”. Както личи, ще има продължение...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 18298 |27.04.2009 Истината за сайта опасните новини . 53| 5770 |06.02.2009 Х. Русев: Не се възмущавайте от факти, които са истина . 93| 8551 |24.09.2008 Свободата на словото и истината не могат да бъдат пребити! . 1| 5851 |18.01.2008 Просия, дрога и проституция не на филм, а наистина в бургаския социален дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads