Реклама / Ads
3| 5731 |28.12.2007 НОВИНИ

"Възродителен процес" за 420 хил. фирми след 2 януари заради Търговския регистър

.
Близо 420 000 български фирми и дружества трябва да си сменят името след 2 януари 2008 година. Това заявиха от Агенцията по вписванията. Промяната се налага поради факта, че след Нова година сатрира Търговският регистър, който не допуска съществуването на фирми с еднакви имена.
 
У нас общо регистрираните дружества са 1,4 милиона, като 30 на сто от тях са с дублиращи наименования. Отсега много от фирмите са в паника, тъй като ще трябва да се пререгистрират, да сменят печати и документация, което неминуемо ще доведе до известен хаос в счетоводството и архива.

Шефовете на Агенцията по вписванията се опитват да внесат спокойствие като обещават, че има пълна техническа готовност да се пусне новата система на регистъра без сътресения. В същото време били назначени 120 деловодители и трима специалисти по регистрация, с които ще почне работа регистърът. От агенцията обаче признават, че в много от фирмите може да възникнат сътресения заради дублираните имена. При установяване на съвпадения ще бъде даван двумесечен срок на фирмите за промяна на името. Ако това не бъде направенo, агенцията сама ще поставя някаква различаваща добавка към името - например населеното място, където е регистрирана фирмата. Например „Американ експо" ще стане „Американ експо-Ловеч". Ако в района на един окръжен съд има съвпадения на имена, ще бъдат добавяни арабски числа. Така фирмата може да стане „Американ експо-Ловеч 12". Това от своя страна ще наложи пълна промяна на документацията, иначе издаваните и получавани документи по отчетността ще бъда невалидни.

Срокът за пререгистрация на дружествата е три месеца и агенцията има готовност още от 2 януари да извършва както пререгистрация, така и регистрация на нови фирми.
Засега тарифата за подаване на заявление на хартиен носител и по електронен път е една и съща. Според ръководството на агенцията би трябвало тарифата за заявления на хартиен носител да бъде по-висока и това да стимулира документооборота по електронен път, който е с по-ниски разходи за агенцията.

Веднага след новогодишните празници агенцията ще започне сканирането на фирмените дела от окръжните съдилища. Делата ще продължават да се съхраняват в съдилищата.

Няма как да не споменем обаче, че Агенцията по вписванията бе обект на шумни скандали през изминалата година. Стигна се дотам, че правосъдният министър Меглена Тачева да даде шефове на агенцията на прокуратурата заради надписвани заплати. Близо цяла година ведомството не бе свършило почти никаква работа, заради което отнесе остри критики. Как ще се справи с новата ситуация - никой не се наема да каже. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5777 |26.12.2007 Некадърни чиновници и фирми превърнаха празничното пътуване в ад, полицейски капани в столицата . 2| 5900 |03.12.2007 Юристите от НДВС източили държавата с обръчи от фирми . 0| 5008 |02.10.2007 400 млн. евро привличат фирми в конкурс за нови паспорти . 0| 6335 |25.04.2007 Нов съюз ще защитава интересите на охранителните фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads