Реклама / Ads
15| 4807 |14.11.2012 НОВИНИ

Вдигна се нова вълна срещу пушенето на закрито

.
Депутати и представители на бизнеса се обединиха в обща акция за премахване на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.
 

След като ресторантьори и собственици на заведения внесоха в парламента искането си, независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов направиха брифинг, за да кажат, че са внесли законопроект за промени в Закона за здравето за премахване на забраната, но текстът нелогично се бави.

„Предложените от нас промени стават все по-актуални и все по-наложителни, защото се губят десетки хиляди работни места, губи цял един бранш - този на ресторантьорите. Поне 10 000 души са загубили работата си през месец октомври тази година заради забраната на пушене в заведенията”, заяви Гумнеров.

Той направи и собствен прочит на представената преди ден статистика на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. „Вчера Танов отчете, че след въвеждането на забраната за пушене на обществени места от акциз са събрани 115 млн. лв. повече, т.е. увеличението е с около 8%. С други думи българите пушат с 8% повече цигари, отколкото преди забраната”, изчисли Гумнеров. Резултатът според него е - забраната действа, заведенията са празни, а хората пушат все повече и повече.

Представители на собствениците на заведения в България прочетоха писмо с позицията си срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

В него те напомниха, че ще има протестен митинг на 22 ноември от 15,30 до 18,00 часа пред Народното събрание. Изчисленията на бизнесмените са, че след забраната с над 228 млн. лв. по-малко са приходите за бюджета годишно. А според НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор Хотелиерство и ресторантьорство намаляват с 10 700 души, което прави секторът с най-висок процент намаляване на заетостта, посочват в мотивите си собствениците на заведения.

Те призоват за въвеждане на разумни граници на забраната за тютюнопушене на обществени места, без това да поставя в неравностойно положение определени групи от обществото на базата на техен личен избор.

Ако забраната за пушене на закрито остане, собствениците на заведения ще искат да бъдат освободени от плащането на осигуровки за служителите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4963 |11.11.2012 Вдигнаха кредитния рейтинг на София . 1| 5660 |06.11.2012 Нова свидетелка ще обърне делото за Черния Великден? . 16| 5597 |03.11.2012 Нямало вълна от напускащи армията . 25| 6719 |29.10.2012 Президентът към българчета от диаспората: Заради вас съм приповдигнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads