Реклама / Ads
4| 5754 |24.11.2015 НОВИНИ

Ведомството на Вл. Горанов се омота в 59-те млн. евро заем

.
Финансово министерство
Няколко дни след частно пласираните 50 млн. евро заем Министерството на финансите излезе с позиция, в която се опита да разсее обвиненията, че облигациите са продадени непрозрачно, без търг и при по-лоши от пазарните условия, които се равняват на около 1.5 млн. евро.
 
Освен закъсняло обаче обяснението на ведомството, че като емитент е подходило гъвкаво и "при възможно най-добри условия за страната", съдържа редица неточности и спорни тези и поражда ред нови въпроси.

На първо място институцията, водена от Владислав Горанов, обяснява действията си с това, че министърът на финансите е упълномощен от правителството "да предприема всички необходими действия за изпълнение на средносрочната програма за емитиране на ДЦК, създадена с ратифицираните от Народното събрание на 25 февруари 2015 г. договор за дилърство, договор за фискално агентство и акт за поемане на задължения". Проблемът е, че цитираният договор беше сключен със Citigroup, HSBC, SG и Unicredit, докато преотварянето се обслужва от Goldman Sachs, която според оригиналното съобщение за сключения заем на МФ е била избрана от неназования "глобален инвеститор", купил книжата. От новото съобщение става ясно, че не е платено възнаграждение на Goldman Sachs.

Друг странен момент в позицията на МФ е, че има очевидна грешка в сметките. Обяснява се, че доходността при преотварянето е 3.987% (mid-swap + 250), докато на вторичен пазар тя е била 3.80% (MS+239.1), но същевременно се твърди, че "премията за закупуване на книжа на първичен пазар (New Issue Premium) е била по 11 б.т. над осреднения лихвен суап". Реално обаче спредът между цитираните стойности е 18.7 базисни точки. Разликата между 18.7 и 11 б.т. се равнява на около 0.5 млн. евро в случая. Все пак, ако се гледат цитираните в скобите данни за разликата спрямо суаповете, се получават 11 б.т., което обаче не обяснява разминаването.

Извън това експерти, занимаващи се с дългови пазари, обясниха, че new issue premium може да се очаква при по-големи емисии, както и при такива, които са по инициатива на емитента, а не на купувача, какъвто е случаят. Освен това според дилъри в деня на емисията (13 ноември) реално най-добрите оферти продава не са достигали до 3.8% и в най-добрия случай трябва спредът да се смята при 3.75% доходност на вторичния пазар, отбелязва "Капитал".

Съобщението съдържа още и до голяма степен валидна аргументация защо е предпочетено преотваряне на дългосрочната международна емисия вместо вътрешния пазар - изглаждане на погасителния профил и покачване на ликвидността на емисията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4203 |12.11.2015 Ген. Атанасов се вбеси от Горанов, оплака се на премиера . 4| 4160 |09.11.2015 Калфин не знаел за идеята на Горанов за клас "прослужено време" . 37| 16589 |07.11.2015 Само във Фрог: Полицаи довършват палата на Владислав Горанов . 22| 6188 |06.11.2015 Горанов изненадващо: Можем да финансираме МВР и в това състояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads