Реклама / Ads
9| 5661 |10.05.2013 НОВИНИ

ВЕИ-тата възмутени! Държавата ги ограничава незаконно

.
Разпореждането на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) за ограничаване работата на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е незаконно.
 

Това заявиха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА), когато за пореден ден мощностите на слънчевите централи са намалени заради рекордно ниското потребление на ток. До тази мярка се прибягва за 15-ти ден от началото на април. Ежедневно е ограничението от края на април, а преди това също няколко дни на електроразпределителните дружества бе наредено да не изкупуват 40% от производството на ВЕИ-централи с мощност над 30 KW.

Според организацията намалението на мощностите им противоречи на европейските евродирективи, но от ЕСО твърдят, че Законът за енергетиката им дава право едностранно да ограничават производството на ток, когато е застрашена стабилността на доставките.

БФА се оплаква, че липсва информация кои точно производители са ограничавани, в каква степен, по какъв график и по какви правила се преценява необходимостта да бъде ограничавана една или друга централа, след като вятърните и слънчевите централи произвеждат само 6% от електроенергията в страната.

“Въпреки прилаганите незаконни ограничителни мерки срещу екологичните централи, потребителите на електроенергия ще получат същата фактура в края на месеца със същия процент зелена добавка“, посочва се в становище на производителите на слънчев ток.

Те отново заявяват, че намаляването на мощностите им заедно с въведената в края на септември 2012 г. за ВЕИ-централите такса за достъп да енергийната мрежа отнемат 64% от приходите им и това създава заплаха за 1600 фирми, които трябва да обслужват кредити за над 2.8 млрд. лв.

“Реалните проблеми в българската енергетика не са в сектора на екологичните централи - те са изградени с частни капитали при ясна законова рамка, не са и само в електроразпределителните предприятия. Истинските проблеми се крият в неефективното и непрозрачно управление на енергетиката, където се генерират милиардни разходи, които не се показват във фактурата за потребление на електроенергия“, пише в съобщението.

Асоциацията призова да се публикуват всички разходи на държавните дружества в енергетиката, обслужваните от тях кредити, и да се обясни колко ще се плаща за закупуваните от въглищните централи парникови емисии, даващи им право да замърсяват въздуха. Топлофикациите да публикуват приходите си от производство на ел.енергия и да се покажат договорите за ремонти и доставки в АЕЦ „Козлодуй“ и в конвенционалните централи, искат още ВЕИ-производителите.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма да обяви причините за тежкото финансово състояние на НЕК, за забавянето с месеци на плащанията към производителите на електрическа енергия, крайните снабдители и останалите контрагенти, настоява БФА.

“ВЕИ индустрията иска ясна и стабилна среда за инвеститорите в България, която при спазване на българското и европейското законодателство да гарантира нови работни места, високи и сигурни доходи на българските граждани. За специалистите е ясно, че енергийната система на страната не е пред колапс, че няма опасност за електроснабдяването, тази заблуда се доказва и с ежедневните данни, публикувани на сайта на ЕСО, затова исканията на сектора са - да има законност в страната и незабавно да се прекратят ограниченията за зелените централи“, пише още в изявлението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5486 |04.05.2013 Сергей Станишев: Държавата трябва да подкрепи всеки първокласник с по 310лв. . 29| 5603 |04.05.2013 Пламен Орешарски: Край на силовите способи в икономиката, държавата да стане изряден платец . 27| 5460 |03.05.2013 Пламен Орешарски: Незабавно държавата да се разплати с бизнеса . 2| 6177 |03.05.2013 Проф. Г. Начев: Профилактиката е ангажимент на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads