Реклама / Ads
57| 4650 |21.07.2011 НОВИНИ

Велчев - хладен и резервиран към доклада на EК

.
Борис Велчев
Да бъдем обвинявани в пасивност, за мен е трудно обяснимо. Това заяви пред журналисти главният прокурор Борис Велчев минути преди началото на редовното заседание на ВСС.
 


Той призова да се запитаме колко са оправдателните присъди. По думите му, от самия доклад на ЕК е ясно, че става дума за много ограничен брой. Велчев увери, че всички те са били обект на много внимателен анализ, много от тях са били протестирани, по някои от тях протестите вече са се увенчали с успех.

„Не сме жалили усилията си да протестираме оправдателните присъди, не жалим усилията си да искаме възобновяване на постигнати споразумения, да искаме възобновяване на прекратени дела, чието прекратяване е било потвърдено от съда", увери главният прокурор.

По думите му е важно, че догодина в доклада, който ще бъде внесен в Народното събрание, ще има специален абзац, отдел, посветен на анализ на оправдателните присъди, в който ще има и броят им, и мотивите за тях, причините - къде те се дължат на слабости в прокурорската практика и къде - на слабости в законодателството, подчерта Велчев.

Той е категоричен, че има оправдателни присъди, които не се дължат на пропуски на прокуратурата, а на факта, че едно лице просто е било невинно и неговата невинност е била установена в хода на съдебното производство.

Обвинител номер едно заяви още, че ВСС ще търси своя собствена комуникация с комисията, за да се опита да ги убедим, че понякога, преди да правят изводи за системни пропуски по 4-5 дела, а делата в България са няколкостотин хиляди, е добре да се чуе и нашата позиция, обяви Велчев.

По думите му, самият факт, че през последните 4 години, откакто действа механизмът, има съществено увеличение на броя на осъдените лица за участие в организирани престъпни групи, е единственият критерий, който Велчев следи. „Ако за 4 години този брой е нараснал три пъти, дали това според вас е оценка за лош атестат?", запита риторично главният прокурор.

Главният прокурор обясни, че в доклада има конкретно посочени препоръки, включително към ръководството на прокуратурата и персонално към него. Но го оцени като средно обективен, на фона на политическата оценка на ГЕРБ, че това е най-обективният доклад за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 4818 |20.07.2011 Велчев скептичен към оценката на Брюксел . 15| 4879 |07.07.2011 Бойкотът към ВСС стресна Борис Велчев . 33| 5623 |29.06.2011 Б. Велчев: Правораздаването боксува заради излишна бюрокрация . 17| 5016 |16.06.2011 Б. Велчев: Съдия В. Янева трябва да даде обяснения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads