Реклама / Ads
83| 6415 |26.01.2011 НОВИНИ

Велчев ощетил България с 1 млрд. лв.

.
Милен Вделчев Източник: Булфото
Скандалната сделка със замяната на външния дълг по времето на Симеон Сакскобургготски ни е донесла финансови загуби в размер на 1 млрд. лв., според анализ, изготвен от частната консултантска компания „Индъстри Уоч“.
 

Девет години след сключването на сделката по преформатиране на дълга от екипа на Милен Велчев и заместника му Красимир Катев бе извършена независима експертиза. Проверката на сделката, извършена от Министерството на финансите през 2002 и 2003 г., когато министър е Милен Велчев, показа, че тя е ощетила държавата с около 1 млрд. лева,като е попречила да бъде извършено по-евтино погасяване на същата част.Експертизата бе възложена от Министерството на финансите след конкурс на независимото аналитично звено "Индъстри Уоч", след като парламентът възложи извършването й с решение от 14 април 2010 г.

Според "Индъстри Уоч" за финансовата загуба допринасят преобладаващо ниските лихвени проценти през периода след сделката, както и благоприятният валутен курс между еврото (лева) и щатския долар, който позволява обслужването на задълженията, деноминирани в щатски долари да бъде по-евтино.

Докладът на "Индъстри Уоч" бе раздаден на депутатите членове на бюджетната комисия в парламента и придружен от обяснение на финансовия министър Симеон Дянков. Той показва, че освен преките и косвените загуби за бюджета сделката отмества за 2013-2015 г. задължителните погасявания, които без нея е трябвало да се извършат в периода 2004-2007 г. Поради натрупания добър фискален резерв тогава обратното изкупуване на брейди облигации е нямало да се отрази неблагоприятно върху държавните финанси. Което не може да се каже за предстоящите плащания в следващите години.

Изводите в доклада на "Индъстри Уоч" сочат, че замените на част от външния дълг са намалили само формално размера на главницата и са изместили тежестта на плащанията за по-късен период. Сделката не е довела до съществена промяна в кредитния рейтинг на страната, каквито са били едни от доводите за реализирането й.

Според анализаторите ако сделката с дълга през 2002-2003 г. не е била извършена, България би изплатила по-евтино дълга, обект на замяната.

Frognews.bg припомня, че преди 4 години публикува анализ на финансиста Кольо Парамов, в който той съобщи, че Милен Велчев ощетява България с 1,4 млрд. долара чрез сделката за намаляване на външния дълг на страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5458 |26.01.2011 Лекари масово напускат България . 49| 5050 |25.01.2011 Костов стигна до Велчев заради СРС-тата . 3| 10834 |25.01.2011 Обявяват грипна епидемия в цяла България . 10| 4987 |25.01.2011 И в България имало сигнали за тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads