Реклама / Ads
6| 4645 |13.11.2009 НОВИНИ

Велчев подгони ДПС, двама депутати без имунитет

.
Борис Велчев Източник: Вяра Йовева
Главният прокурор Борис Велчев е поискал разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу двама депутати от ДПС. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
 

Искането е насочено срещу депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, които, след като бе съобщено от парламентарната трибуна искането на Велчев, обявиха, че сами си дават имунитета.

Главният прокурор иска да се възбуди наказателно преследване срещу Сефер по чл. 212 от Наказателния кодекс, а срещу Табаков е по чл. 282 от Наказателния кодекс.

Според документите, Гюнай Сефер ще бъде разследван за документна измама, тъй като в периода от 16 октомври 2006 г. до 28 ноември 2006 г., в Дулово в съучастие като съизвършител с другия депутат Митхат Табаков и Росица Милчева, чрез използването на документи с невярно съдържание е получил без правно основание сумата от 373 723,87 лева от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД с намерение противозаконно да я присвои, което е престъпление в особено големи размери и представлява особено тежък случай, а деянията са извършени при условията на продължавано престъпление.

Митхат Табаков ще бъде разследван за това, че чрез фалшивите документи съзнателно е дал възможност на фирма „Гелиг" ЕООД с управител Гюнай Сефер да получи без правно основание тези пари, което също е особено тежко престъпление в особено големи размери. Табаков ще се разследва още и за това, че в периода от 1 ноември 2005 г. до 6 декември 2005 г., в Дулово в съучастие като съизвършител със Зекир Дьонмез (гражданин на Турция) и Росица Милчева, чрез съставянето на документи с невярно съдържание съзнателно е дал възможност на „Булмекс" ЕООД с управител Зекир Дьонмез да получи без правно основание сумата от 356 661,96 лева от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД, както и за престъпление по служба, като кмет на Дулово Митхат Табаков е превишил правата си с цел да набави за „Булмекс" ООД имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици за „Публични инвестиционни проекти" ЕАД.

Според чл. 212. от Наказателния кодекс който чрез използуване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи без правно основание чуждо движимо имущество с намерение да го присвои, се наказва с лишаване от свобода до осем години.

Според чл. 282. от НК Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Установено е, че са отчетени и заплатени голям обем от строително-ремонтни работи, които реално не са извършени и е нарушена процедурата по ЗОП и Наредбата за малки обществени поръчки. Табаков като кмет, освен това, в продължение на четири години в периода декември 2004 г. - декември 2008 г. е получавал подкупи от различни лица общо в размер на 1 366 663 лева, за да извърши или не извърши действия по служба.

Парите са внасяни в лични разплащателни сметки на Табаков и той не ги е декларирал пред Сметната палата. По случая се работи от 15 април 2009 г. Табаков ще се разследва и по друго наказателно производство - за престъпление по служба, като кмет е превишил правата си с цел да облагодетелства и фирма „Джеми" ООД.

По второто дело срещу Табаков се разследва и за обявена обществена поръчка за „Инженеринг на водопроводна мрежа и строително-монтажни работи на канализационната мрежа" на Дулово, финансирана по програма на Европейския съюз на стойност 28 876 258 лв., без ДДС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4946 |29.10.2009 Двама в затвора за кражба на агнета . 4| 4784 |29.10.2009 Б. Велчев: Секретната информация да бъде на диск . 5| 4629 |21.10.2009 Ако изборите са днес - ГЕРБ със 120 депутати . 1| 4425 |14.10.2009 Двама нови депутати изместиха двама стари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads