Реклама / Ads
41| 4797 |20.07.2011 НОВИНИ

Велчев скептичен към оценката на Брюксел

.
Борис Велчев Източник: източник
Обичайно оценяваме летните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка като обективни. Мисля, че като цяло тази констатация може да бъде направена и сега, макар и с някои резерви. Това мнение изрази главният прокурор Борис Велчев в изявление, разпратено до медиите, относно доклада на Европейската комисия за напредъка на България.
 

„Не може да се отрече успехът на механизма в последните четири години, в които броят на осъдените лица за най-опасните форми на престъпна дейност устойчиво нарасна. И в резултат от прилагането на механизма, броят на осъдените лица за престъпления с еврофондове се увеличи от нула до 243, броят на осъдените за участие в организирана престъпна дейност нарасна почти три пъти - от 78 на 248, броят на осъдените за данъчни престъпления - от 522 на 1559, броят на осъдените за престъпления, свързани с наркотици - от 1463 на 2108, броят на осъдените за престъпления, свързани с платежни инструменти - от 109 на 202. Тези резултати сочат на системен напредък”, посочва Велчев в текста.

Според главният прокурор забележките към прокуратурата могат да бъдат избегнати при по-добър диалог с ЕК. „В доклада се съдържат някои критични забележки към дейността на прокуратурата. Част от тях вероятно можеха да бъдат избегнати, ако имаше реален диалог с Комисията извън кратките срещи два пъти в годината по предварително зададени от експертите теми”, изтъква той.

„Приемам, че е необходимо да бъдат предприети допълнителни мерки за анализ на слабостите в практиката. В прокуратурата и сега съществува система за оценка и анализиране на оправдателните присъди и върнатите за доразследване дела, която беше обсъдена на колегиум на прокуратурата през м. март. Такъв анализ се прави на всички нива в прокуратурата, но той трябва да се насочи към очертаването на проблемните области на правоприлагането и да установи дали те могат да бъдат преодоляни с вътрешни организационни мерки или са необходими промени в законодателството”, отбелязва още Велчев.

Относно препоръката главният прокурор да протестира оправдателните присъди, Велчев изтъква, че „преценката дали да протестира или не една оправдателна присъда е в компетентността на всеки наблюдаващ делото прокурор, а не на ръководството на прокуратурата”.

„Въпреки факта, че в последната година беше постигнат съществен напредък и в броя на делата срещу организираните престъпни групи и в броя на осъдените лица, очакването ми за по-добра оценка не се оправдаха. Надявам се в следващия обобщаващ доклад на Комисията да бъдат анализирани не само няколко конкретни дела, от които да се правят генерални изводи, но и тенденциите в напредъка, които не могат да бъдат отречени”, коментира още главният прокурор.

Той изявлението да медиите Борис Велчев подчертава, че „приветства всяка конкретна идея за реформа на съдебната власт, която ще я направи по-ефективна и отговорна”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5956 |14.07.2011 Софиянски очаква сговор със сините, Костов - скептичен . 15| 4868 |07.07.2011 Бойкотът към ВСС стресна Борис Велчев . 10| 6128 |30.06.2011 Еколози аралмират Брюксел за казуса "Банско" . 33| 5610 |29.06.2011 Б. Велчев: Правораздаването боксува заради излишна бюрокрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads