Реклама / Ads
12| 4670 |20.07.2010 НОВИНИ

Велчев: Това е най-добрият доклад на ЕК, макар и критичен

.
Борис Велчев
Главният прокурор Борис Велчев определи доклада на европейската комисия като най-добрият досега, за което правителството има основания да се гордее.
 

Велчев не пропусна да подчертае личната заслуга на премиера Бойко Борисов, вътрешният министър Цветанов и правосъсдния министър Маргарита Попова, за да се случи това.

"Би било несправедливо да не признаем, че това е най-добрият доклад, който сме получавали в последните години. Той продължава да бъде достатъчно критичен, но е ярко доказателство, че механизмът за проверка и сътрудничество, на който България е подложена, дава своите резултати", продчерта Велчев.

По думите му работата на специалното звено в прокуратурата за борба с организираната престъпност е оценена положително от европейския доклад. Резултатите от неговата работа се открояват като добри и звеното е наречено „окуражаваща структура”.

Велчев каза, че с внесения законопроект за специализирани съдилища и прокуратури би се получила „най-ярката институционализация на тези екипи”.

Другата от препоръките в евродоклада, която Велчев намира за основателна, това е за намирането на един по-широк подход против престъпленията по еврофондовете. „Въпреки, че работата на звеното с евроизмамите се оценява положително, има препоръки за разследване в по-широк контекст на тези престъпления, да се анализират действията на лица от държавната администрация и да се потърсят връзки на така наречените „белите якички” с организираната престъпност. Тези препоръки са основателни. Това звено бавно, но устойчиво трупа опит, и се надяваме следващата година да можем да демонстрираме своя капацитет и опит за едни по-мащабни разследвания”, коментира главният прокурор.

Велчев каза, че ще се работи и по препоръката за преглед и цялостен анализ на слабостите в работата на прокуратурата, като в това участие вземат и чуждестранни експерти. „Ще потърсим формата това да стане възможно най-бързо, за да се отстранят пропуските”, каза Велчев.

Той намира за основателна и препоръката прокурорите по-често да образуват досъдебни производства, вместо да се правят продължителни проверки. Според него в тази посока се работи и сега, като към прокурорите в страната са правени препоръки да не се колебаят да образуват досъдебни производства дори и да се наложи да ги прекратят на по-късен етап.

Велчев каза, че този доклад е първият, който акцентира върху необходимостта от качествен административен контрол. Основателна е препоръката за това новият Наказателен кодекс да се предхожда от една декриминализация и от отпадането на част от текстовете в НК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4774 |15.07.2010 Доклад на ЕК ни обяви за най-крадливи от еврофондове . 6| 4822 |08.07.2010 Кр. Велчев: Лъчезар е наивен . 2| 4747 |05.07.2010 А. Ангелов: Не сме най-добрият вариант за ПРО . 1| 4952 |17.06.2010 Велчев: Заключенията за Маргините са прибързани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads