Реклама / Ads
42| 7155 |15.08.2010 НОВИНИ

Велчеви направили милиони с по 5 хил. $ начален капитал

.
Милен Велчев
Финансовият министър в правителството на Симеон Сакскобурготски Милен Велчев направил първия си милион с капитал завещан от баща му.
 
Любопитната подробност разкрива пред “24 часа” брат му Георги Велчев, който е спряган като един от най-богатите в България и притежател на хотели по морето.

“Прословутият въпрос за първия милион? През 1992 г. започнах бизнес в Австрия. Навремето баща ми беше дал 5000 долара и каза: Аз съм събрал 10 000, понеже и двамата с брат си ще отидете да учите в чужбина, мога по 5000 да ви дам. В Австрия веднага си намерих работа, още като започнах да уча, защото нямаше как парите да стигнат. Две години работих в австрийски фирми за търговия и после с двама партньори от Русия направихме фирма. Няколко години съм продавал електроника в Русия. Моята задача беше да намирам откъде да купувам стока и да я изпращам за Русия. Имаше и малко консултантски бизнес - консултирал съм руски предприятия, с които съм имал бизнес в електрониката, които искаха да вземат заеми от Западна Европа срещу депозит на активи. През 1997 г. прецених, че Русия е малко по-рискова държава, отколкото би ми се искало, за да продължавам да инвестирам там, и се договорих с моите партньори, че ще извадя своите пари и ще ги инвестирам в хотел в България, разказва братът на екс финансовият министър. Скромно той признава, че през последните години са се изписали много неща за ботството му, но смятал, че е безпредметно да го мери.

По отношение на приватизацията в туристическия бизнес Георги Велчев отчита: “Не съм от най-големите фенове на Иван Костов, но признавам, че най-успешният модел на приватизация беше Златни пясъци. Постигнаха и най-добри приходи за държавата от касовата приватизация, като изключим 10-ина, или около 20%, от хотелите, които ги подариха”.
Като икономист и инвеститор Георги Велчев оценя, че икономическата политика на екипа на цар Симеон II не е видяла равна на себе си нито преди, нито след правителството на НДСВ. Не е имало по-квалифицирани и по-амбицирани да "обърнат" съдбата на България. Нито един чуждестранен инвеститор не е казал за последните 10 г., че при НДСВ е имал проблеми с бизнеса си или с държавата, и досега го повтарят, отчита милионерът. “При правителството на Костов инвеститорите дойдоха за малко и се "разбягаха", а при Станишев седнаха на "резервната скамейка" да изчакат по-добър момент да се върнат. За съжаление на сегашния икономически екип те са още на "скамейката", казва бизнесменът.

Той дава и своето обяснение как през последните години са се родили толкова много мирионери в страната:
“Първо, от огромния скок в търсенето на недвижими имоти в България, като практически всеки, който е имал парцел земя, годен за строителство, говорим за Банско, Боровец, Слънчев бряг, въобще по морската ивица, София, и го е продал на инвеститори, е направил със сигурност над милион-два. Даже да са били 100 или 500 милионерите преди 2001 г., пак 100 пъти увеличение ще е дори подценено. Друг фактор е икономическият ръст - между 4 и 6% в продължение на 8 г., създава страшно много богатство сред такива, които са успели да се включат в този ръст чрез създаване на стоки и услуги. И вече това е икономическият носител на забогатяването. А причината е потокът от инвестиции в България, който на първо място се дължи на драстичното подобряване на имиджа на държавата. Правилната икономическа политика доведе до по-широко разпространение на богатството, не да се концентрира, както беше във времената на разцъфтяванетою на “Мултигруп” или при Костов, когато той потисна едни чудовища икономически и се опита да създаде нови. Процесът на забогатяване, който описвам, и сега има почва, но няма икономически ръст”, отчита братът на царския първи финансист.

Младото юпи, което сега хвали царската власт мълчи за старите семейни връзки с БКП. В публичното пространство упорито свързват парите и кариерата на братята Велчеви с тъста на Георги – Стоян Марков, виден функционер по времето на Тодор Живков. Днес пък пак по някаква случайност Марков жиевее в една кооперация – луксозната “Магнолия” в кв. “Бояна” с екс премиера Сергей Станишев. Освен това стартът на Георги Велчев се свързва и с царския кардинал от Лондон Спас Русев. Еколози и природозащитници пък обвиняват Георги Велчев за съсипването на Черноморския бряг със застрояването на хотели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6291 |20.06.2010 Българин въртял милиони в сграда на ООН . 14| 5614 |15.06.2010 ДАНС потъна в борчове, дължи милиони . 17| 8574 |14.06.2010 ТВ шефката Пръмова облажила с милиони връзкарска групировка . 2| 4462 |11.06.2010 МВР дължи милиони на съкратените от Миков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads