Реклама / Ads
13| 6739 |02.04.2013 НОВИНИ

В. Велев: В Тристранния съвет не делим баница

.
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България Източник: Булфото
Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор противоречи на Конституцията. Тристранният съвет е консултативен орган, там не се дели баницата.
 

Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Този закон е може би единственият, към който няма мотиви. Ние не знаем какво се цели точно с него, подчерта работодателят. Той припомни, че при досегашния закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, когато едно лице влиза във властта то трябва да декларира имущество, като излиза от властта също, по време на властта -  също и така се вижда дали това лице не се облагодетелства неправомерно.

Според Велев напускането на работодателите от НСТС няма да попречи на вземането на решенията на Тристранката. "Дадените позиции от работодателите понякога не се вземат предвид в НСТС. НСТС не е място, където се дели баницата. МС е органът, който взема решения, а НСТС провежда консултации. Много често мнението на работодателите или на синдикатите не се взема предвид в НСТС и решенията се вземат в обратна посока. НСТС не разпределя ресурси, това е консултативен орган", заяви Велев.

Той посочи, че с промените в този закон е трябвало да декларират имуществото си целият неправителствен сектор, гражданското общество. "Защо? За да бъде притиснат гражданският сектор ли? Това е отклоняване на вниманието от проблемите", аргументира се Велев. "За да не попаднем под ударите на този закон, ние напускаме НСТС. Законът противоречи на маса други закони. Начинът, по който е приет издаваше едно бързане. Това е последното нещо, което свърши парламентът, в последния ден от работата му, приеха го набързо.

И синдикати, и работодатели поискаха от президента да наложи вето на този закон, това не се случи. Сега от омбудсмана ще се поиска законът да бъде обявен за противоконституционен, тоест омбудсманът да сезира КС. Ще разчитаме на един мислещ следващ парламент, който да промени текстовете, дотогава работодателите няма да участват в НСТС", заяви Васил Велев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5708 |18.03.2013 Юлиан Попов: Подпис за Банско след съвети с експерти еколози . 4| 4852 |16.03.2013 Разследват общински съветници за над 7 млн. лв. незаконно имущество . 21| 5135 |09.03.2013 Г. Марков съветва президента да показва и другата страна на медала . 82| 8091 |06.03.2013 К. Костадинов, Варна за Frognews: Време е и за общинските съветници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads