Реклама / Ads
37| 14865 |21.08.2012 НОВИНИ

Величаем хан Кубрат с огромен мемориален комплекс

.
Николай Овчаров на гроба на хан Кубрат
Български патриотични организации от цял свят инициират кампания за построяване на Мемориален комплекс в близост до гроба на хан Кубрат.
 
Това стана ясно на пресконференция с участието на историка проф. Николай Овчаров, областния управител на Варна Данчо Симеонов и представители на Асоциацията на българите по света.

По думите им първичният и настоятелен импулс, както и идеята за създаване на съвременен организъм за честването на 100-годишния юбилей от откриването на гроба на хан Кубрат, е дошъл от Асоциацията на българите по света (АБС), съобщава „Фокус”. 

През февруари 2012 г. със съвместните усилия на различни организации от цял свят беше създаден Международен организационен комитет за празнуването на 100-годишнината от откриването на гроба на хан Кубрат. Той обединява десетки български общества, фондове и други организации от Украйна, България и света.

Бяха взети две основни решения:

- Да се проведе съвместен Кубратов Събор, посветен на 100-годишнината от откриването на погребението на Великия хан на българите на 17-19 август в Мала Перешчепина.

- Да се активизират дейностите по благоустрояването на мястото на погребението, за построяване на Мемориален комплекс. Утвърдена беше концепция за поетапно строителство на комплекса, а именно - благоустрояване на мястото на погребението, укрепване на могилата, строителство на арка при входа на гората и алея към могилата, както и строителство на паметника.

Планът включва също строителство на религиозни храмове и на хотел със 100 стаи и ресторант.

Археологът проф. Николай Овчаров припомни, че много народи се считат за потомци на хан Кубрат - и българите, и волжките и кримските татари, чувашите, кара-балкарците, кюрдите, украинци, руснаци и т.н.

„Време е българчето, родено в Украйна, Франция, Македония, Татарстан, Чувашия, Крим, Австралия, Италия, България, Америка и т.н. да разбере откъде произхожда и накъде се е запътил светът”, категоричен бе археологът.

"Това място може да бъде едно от Чудесата на България, защото макар и далеч от нашите днешни граници, е единственият напълно доказан гроб на български средновековен владетел", каза известният археолог.

Точно преди 100 години, играейки си сред пясъчните дюни, едно момченце пропада в голяма яма край украинското село. Шашнато от видяното, детето търчало към дома си, викайки на родителите си: "Там има злато, много злато". Така е открито най-голямото съкровище в евразийските степи от VII век. В него има близо 25 кг златни и 50 кг сребърни съдове, накити, оръжие - общо над 800 предмета.

Дълго време находките се съхранявали в санктпетербургския Ермитаж, а учените не са знаели чие е съкровището. Преди 20 години един голям немски учен проф. Йоаким Вернер успя да разчете монограмите на гръцки език върху златните пръстени и да докаже, че става въпрос за съкровището на хан Кубрат. Накитът е подарен на владетеля в Константинопол, където той приема християнството.

На мястото на откритото съкровище преди 10 години е вдигнат паметник на хан Кубрат. Сега на това място е разработен проектът за голям мемориален комплекс.

През 2001 г. на гроба, където бе открито и огромно съкровище, е била поставена паметна плоча, на която със златни думи е изписан девизът „В единението е силата”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6246 |15.04.2012 Огромен камък извадили от Володя Стоянов . 2| 5235 |02.02.2012 Огромен пожар в Пловдив . 39| 6565 |30.09.2011 Св. Синод: Погази ли се Божият закон, огромен гняв и омраза се натрупва . 9| 5153 |13.09.2011 Огромен пожар бушува край Вакарел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads