Реклама / Ads
2| 14488 |23.04.2011 НОВИНИ

Великден на Царевец – 618 години по-късно

.
Организаторите са осигурили за гостите 2500 червени яйца и 300 козунака. Над 4000 картички с великденски пожелания и молитвата "Символ на вярата" ще бъдат раздадени на гражданите за празника.
 

За първи път след 618-годишно прекъсване гражданите и гостите на Велико Търново ще посрещнат тази нощ големия християнски празник Възкресение Христово край Патриаршеската църква "Възнесение Господне" в средновековната крепост Царевец, пише Вести.

Инициативата е на общината, Св. Великотърновска митрополия и общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".
Според историците последната Великденска литургия на Царевец е била отслужена от Патриарх Евтимий преди падането на столицата Търновград под турско робство през 1393 г.

Възобновеният празник ще започне в 22.30 часа с ритуална смяна на стражата на първата порта на крепостта Царевец, съобщиха организаторите.

Поради обстоятелството, че след реставрацията през 80-те години на миналия век Патриаршеския храм не е осветен по каноните на Българската православна църква заради несъгласието на Светия синод със съвременните стенописи, Великденското пасхално богослужение ще се проведе на площадката пред храма.

То ще започне в 23 ч., а точно в полунощ Великотърновският митрополит Григорий ще изнесе огъня, пренесен от Божи гроб и ще прочете пасхалното послание на българския патриарх Максим.

Поздравленията за Христовото възкресение ще бъдат съпроводени със звъна на всички камбани на Царевец.
Организаторите са осигурили за гостите на тържеството 2500 червени яйца и 300 козунака. Над 4000 картички с великденски пожелания и молитвата "Символ на вярата" ще бъдат раздадени на гражданите за празника.

След церемонията литийно шествие ще потегли от крепостните стени до катедралния храм "Рождество Богородично", където великденската литургия ще продължи.

Безпрецедентни мерки за сигурност ще осигуряват безопасността на миряните по време на церемонията.

Предвижда се 120 факлоносци и прожектори да осветяват пътя от първата крепостна порта на Царевец до подножието на Патриаршеския комплекс.

Отделно маршрутът ще бъде белязан от бели ленти.

Екипи на полицията и охранителна фирма ще осигуряват реда и ще проверяват да не остане някой посетител зад крепостните стени след края на тържеството, защото входът за Царевец ще бъде заключен, напомнят от общината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5277 |20.04.2011 Депутатите гроги - почиват здраво по Великден . 1| 4654 |19.04.2011 Предвеликденско изземане на 110 хил. яйца . 15| 5024 |19.04.2011 КАТ погва баровските джипове по Великден . 7| 5334 |13.04.2011 Депутатите уморени- искат 10 дни отпуск по Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads