Реклама / Ads
0| 4782 |17.01.2008 НОВИНИ

Великият картоф - спасителят на човечеството от глада

.
С декларация от 22 декември 2005 г. ООН обяви 2008 г. за Международна година на картофа, отбелязвайки ролята, която картофът може да има за развитието на хранителната сигурност и усилията да се изкорени бедността.
 

Утре в Ню Йорк ООН ще лансира Международната година на картофа - инициатива, която зад кулисите е осмивана от някои дипломати, но позволява да се съберат финансови средства за агрономически изследвания, съобщи Франс прес.

60-ото Общо събрание на ООН прие през 2005 г. искане на Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/, която настояваше генералният секретар на ООН да заяви, че картофът е основна храна за населението по света. 

Картофът, богат на витамин С и калий, може да допринесе да се намали смъртността, дължаща се на недохранване. Консумацията на картофи намалява в Европа, където средно човек похапва около 93 кг. картофи годишно, но се увеличава в развиващите се страни, където за 40 години се е удвоила, но все пак се равнява на едва 25 процента от консумацията на Стария континент.

Картофът произхожда от Андите и е завладял света след колонизирането на Америка. Първите археоложки следи за наличие на картофи датират отпреди 8000 години. Първите култури от картофи обаче датират от 4000 г. пр. Христа и са отгледани в Андите. Картофът е бил основна храна на цялата територия на империята на инките, които са му посветили религиозни ритуали.

Разбира се, значението му е било по-малко в сравнение с това на царевицата, отбелязва перуанската историчка Сара Беатрис Гардия, която е авторка на книга, посветена на картофа. Картофите са се появили като ботаническа забележителност първо в Испания.

В средата на 16-и в. с тях хранили прасетата. Приписвали на картофа какво ли не - болести, свойства на афродизиак. Някои го поставили в семейството на трюфелите. Картофът обаче започва да интересува ботаниците и през 1596 г. швейцарецът Пиер Баюен го споменава под научното му название Solanum tuberosum в своя книга.

Картофът постепенно се налага като средство срещу глада. В първата половина на 17-и в. лошата реколта от зърнени храни вследствие на Тридесетгодишната война превръща картофа в техен заместител.

През 18-и в. французинът Антоан Огюстен Пармантие изследва свойствата му и дори успява да убеди крал Луи XVI да направи промоция на отглеждането на картофи. След това зеленчукът завладял света благодарение на европейците, които изнасяли картофи в колониите си в Азия и Африка от 17-и в. до 19-и в. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9433 |17.01.2008 Учителите вече ще декларират парите от частни уроци, матури – още тази година . 6| 5553 |17.01.2008 50 протестират срещу визитата на Путин, 500 ги пазят . 1| 19400 |17.01.2008 Забраниха отглеждането на маймуни като домашни любимци . 7| 5941 |17.01.2008 Иван Костов: Русия унижава България като васал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads