Реклама / Ads
15| 6112 |21.11.2010 НОВИНИ

С.Великова: Филчев покри делото на брат си

.
Силвия Великова е категорична, че темата за Филчев се е появила напълно закономерно, предвид леко манипулираната реплика на Цветанов от Юрген Рот. Ако прокурорът Николай Колев беше жив щеше да е на съдебната скамейка като обвиняем за убийството на ямболската адвокатка. Арестът на брата на Филчев е бил покрит и за него липсват архиви.
 

"Темата за Филчев се появи сега и закономерно, и случайно.
Закономерно, защото след напускането на ареста от Алексей Петров, неговите действия бяха особено оглеждани и тиражирани от представителите на изпълнителната власт. А случайно, защото министър Цветанов нещо каза, нещо намекна. Всичко започна от една леко манипулирана реплика от Юрген Рот", заяви в предаването на „4 очи” журналистката от БНР Силвия Великова. Според нея в цялата тази история се появиха и роднините на двете жертви, за които се твърди, че Никола Филчев е поръчал убийствата – Николай Колев и Надежда Георгиева, и всичко се завъртя като една снежна топка на снега. Тя поясни още, че през годините многократно е ставало дума за това, че има някаква връзка между убийството на Николай Колев и Никола Филчев, но що се отнася до Надежда Георгиева реакциите на нейното семейство показва, че те не искат да бъдат вкарани в същия кюп. Близките на Георгиева многократно са заявявали, че ако Николай Колев беше сред живите  е щял да бъде на подсъдимата скамейка с тези, които са виновни за смъртта й. Може би, защото в дъното на убийството на Надежда Георгиева пак е присъствал под някаква форма Филчев, коментира Великова. Твърдяло се е, че той е близък с нея, че тя е записвала някакви неща, с които е възнамерявала да го изнудва – всичко това е останало недоказано.

Факт е, че по това дело, което е в съдебна фаза, за разлика от убийството на прокурора Колев, е имало разпитани хора и това, между другото, са тези хора, които сега го коментират - Николай Колев – Босия, Пламен Симов и др. Те са уверени, че Филчев е поръчител на някакви убийства, обяснява журналистката.

Според Великова по времето на Никола Филчев прокуратурата е била зловеща. Хора, които са работили там го признават пред нея и казват, че той е отмъстителен човек. Висшият съдебен съвет е искал оставката на бившия главен прокурор, припомни Великова. Разпространявала се е една епикриза по електронната поща, показваща какво е психическото му състояние.

„Аз не знам дали по времето на Никола Филчев са били бити прокурори, но съм чувала от магистрати, че са били заплашвани чрез семействата им ”, допълни Великова и добави, че наскоро един прокурор й е споделил, че Филчев четири пъти го е попитал дали има дете, на четвъртия път човекът се изненадал от този въпрос, но когато излязъл навън негов колега ми казал, че по този начин експрокурорът го е заплашвал. Истината, според нея е, че в прокуратурата по онова време е имало много страх и се е работило поръчково. За това свидетелства и мащабната ревизия, която е разпоредил  Борис Велчев  при стъпването си в длъжност като главен прокурор .

Тази проверка е изкарала много забравени по чекмеджета дела. Великова припомни, че е имало дело срещу брата на Никола Филчев, за което не се е чуло почти нищо. Той е бил задържан, но архивите по случая липсват.

Силвия Великова е категорична, че „ако се отворят старите досиета, както казва Цветанов, хората ще се ужасят – първо, защото това се е случвало, и второ, защото се е случвало в името на закона.

Борисов твърди, че си спомня всичко за убийството на Колев – нека го каже, сега прокуратурата е друга. Двата плана на Филчев не трябва да бъдат изпускани от око - това, което се случва в момента и това, което се е правило по негово време” коментира тя.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6290 |21.11.2010 Босия: Филчев е бил агент на ДС . 25| 4726 |18.11.2010 Дж. Уорлик: Няма кампания срещу Филчев . 24| 8270 |18.11.2010 Филчев убил Надежда заради $2 милиона . 12| 5319 |17.11.2010 И Сугарев праща Филчев на Темида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads