Реклама / Ads
2| 6773 |08.10.2019 НОВИНИ

Велислав Величков: Изборът на Гешев от ВСС е първото полувреме на мача, следва президентът

.
Велислав Величков
Изборът на Иван Гешев за главен прокурор от ВСС е първото полувреме на мача, тъй като след това той е обвързан с компетентността на президента. Той трябва да подпише или да откаже да подпише указа и да върне кандидатурата за ново разглеждане.
 

Това каза пред БНР Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“. Инициативата организира днес поредния си марш за правосъдие под наслов „Да запазим светлина в мрака, за право и за свобода“.






„Излиза видимата част на айсберга на натиска, на влиянието, на зависимости в съдебната система. Когато съдиите започнат да се страхуват, започват да обясняват своите актове пред гневни тълпи от хора. Това означава, че правосъдието си отива и се настанява общественото мнение в съдебните зали. Тогава никой не може да бъде сигурен в своето право и справедливост“.

 

Величков подчерта, че „Висшият съдебен съвет, вместо да реагира остро на това посегателство срещу правосъдието, говори със силни, но с неясни формулировки като разминаване между правото и справедливостта“:


„Ако съдийската колегия на ВСС нарича съдебните актове, които са мотивирани и окончателни, „разминаване между правото и справедливостта“, то тогава самият ВСС започва да се превръща в прислуга на политическата класа“. Според Велислав Величков, „ако съдът започне да обяснява на политически партии значението на своите актове, то тогава вече политиката напълно е заменила правосъдието“:






„Ако спрем да вярваме в съда, спираме да вярваме в държавата“. По случая „Полфрийман“ Величков заяви: „Силно се надявам, че ВКС не би се поддал на изкушението да задоволява нечии прокурорски щения или обществени очаквания, а ще се произнесе според правото и според закона. Зависимости в съдебната система и политическото влияние върху съда започнаха да стават прекалено силни, а прокуратурата да става прекалено ясно силов играч“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5433 |16.09.2019 Велислава Дърева: Недопустимо е свободата на словото да зависи от един властник . 16| 7221 |28.07.2019 Адвокат Екимджиев: Изборът за главен прокурор е предрешен, Гешев демонстрира диктаторски и популистки нагони . 26| 16413 |28.07.2019 Поредна голяма заплаха към професор Велислав Минеков . 6| 4483 |12.07.2019 МВР разследва 3 версии за запалената кола на Велислав Минеков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads