Реклама / Ads
2| 14990 |23.10.2019 ИНТЕРВЮ

Велислав Величков: От посещението в САЩ излиза, че прокуратурата работи в полусекретен режим

.
Адвокат Велислав Величков
Утре, ако има отговорни членове на ВВС, би трябвало да попитат главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев какво се е случило, какви са резултатите и каква е била целта на посещението им в САЩ. В противен случай излиза, че прокуратурата започва да работи в полусекретен режим. Само, че този полусекретен режим на практика представлява ангажименти за цялата държава.
 

Това каза пред Фрог нюз адвокат Велислав Величков - един от организаторите на протестите срещу избора на Гешев за главен прокурор. Ето какво още обясни той по повод единствената номинация за обвинител номер едно:

 

Тази вечер „Правосъдие за всеки“ организира поредния протест пред Съдебната палата в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Какво очаквате да се случи?

Ние продължаваме темата от предишния протест, която е „Светлината пронизва мрака“. Тази светлина започва да навлиза в тъмните кюшета на сделките, влиянията и обвързаностите на властта. Тази светлина се превръща в нещо като наш протестен елемент. Явно дебатът, който ще започне, независимо как ще приключи процедурата по избора на главен прокурор, е за реформа в съдебната система и по-точно в частта, касаеща прокуратурата и ВСС. Вижда се и от мониторинговия доклад на ЕК, че частта, която касае реформа в прокуратурата, всички поети ангажименти са на ниво обещания и едно законодателно предложение. За нас е малко странно, че ЕК приема законопроект за едва ли не изпълнен и действащ закон. Въпросът с отчетността на главния прокурор, а ние бихме добавили и начина на избор на главен прокурор, се явява основен въпрос за България. Тя трябва да изпълни тази препоръка. И ние ще насочим усилията си точно в тази посока. Светлината ще я насочим в доста затворената и мрачна структура на прокуратурата.






 Въпреки протестите на хиляди хора, очакванията са, че утре ВСС все пак ще гласува в полза на Иван Гешев. Какво предвиждате да направите оттук насетне?

Безспорно е, че очакванията са точно такива. Разбирам, че Иван Гешев вярва, че утре ще получи над 20 гласа от ВСС, но има един съществен въпрос. Тези очаквания как са изпълнени със съдържание преди да сме чули отговорите на г-н Гешев на 100 поставени изключително сериозни въпроси. Някои и от тях са поставени от няколко организации и адвокатски съвети в страната. Учудващо е как преди да сме чули всички отговори на г-н Гешев, вече се коментира бройката гласове, които той ще получи от представителите на ВСС?

 

Утре, четвъртък, в 10 часа започва неговото изслушване по тези въпроси.

Ние ще проследим на живо неговите отговори. Тук не може да има ограничение във времето. Цялото нужно време трябва да се даде на кандидата, за да отговори на абсолютно всички поставени въпроси. И то публично, а не после с някакви писма до организациите. Ако той пропусне да отовори, или пък не му се зададат някои въпроси, ние ще ги извадим и ще ги предложим в наше аргументирано становище за връщане на избора до президента. Това ще бъде и един от нашите аргументи, че кандидатът, не отговаряйки на определена сфера въпроси, всъщност не е дал възможност за информиран избор. Почти всички зададени въпроси касаят неговата дейност и неговите професионални качества, казани от него неща и поети ангажименти. Това е единият ракурс, в който ще действаме. Другият, разбира се е, че ние имаме своите възражения по процедурата на избор, включително и по начина, по който протече процедурата, въпреки, че тя е подробно уредена в закона.

 

Какво имате предвид?

Най-вече допускане на структури и органи на изпълнителната власт да дават насочващи становища и безусловна подкрепа за елемент от съдебната власт, а именно избор на главен прокурор. Това, според нас, изпълва със съдържание думите на г-н Гешев, че той не е привърженик на разделението на властите. Ако изпълнителната власт влияе по какъвто и да е начин на избора на главен прокурор след етапа на номинациите и ако това го правят поделения и структури на МВР, които трябва да работят под ръководството на прокуратурата, то за нас има много тежко конституционно нарушение при избора на главен прокурор. Това също ще бъде включено в нашите възражения до президента. С него ще запознаем и членовете на Европейския парламент и новият еврокомисар по правосъдие, когато встъпи в длъжност. Тя ще има финалната дума по прекратяване на мониторинга.






 Но много медии огласиха новината, че мониторингът категорично приключва за България.

Това, което вчера чухме е една препоръка от досегашния състав на ЕК, представена дори не от еврокомисаря по правосъдие, забележете, а от еврокомисаря по миграция, което беше много странно. И ние приемаме това, което се случи вчера по-скоро като един изпълнен личен ангажимент на политика Юнкер към политика Борисов. Той обеща, че ще снеме мониторинга и реши да го направи в 12-ти я час и то при неизпълнени препоръки.

 

Нормално ли ви се струва настоящ главен прокурор да посочва кой да го наследи?

Това също ще е едно от възраженията ни. Главният прокурор Сотир Цацаров се държи като ръководител на предизборния щаб на кандидата Гешев, когото самият той е предложил с подписа си. Нещо като наследствена прокурорска монархия. Имам чувството, че прокуратурата е объркала местните избори, които се провеждат, с избора на главния прокурор. Защото предизборни щабове и обиколки с организации, синдикати и научни колективи се правят в политическа кампания, а не за избор на главен прокурор. Сценарият, който ние гледаме, е на промотиране на личност. Той достигна своето кресчендо последния месец и половина, когато започнаха предизборните обиколки на прокурорите. Стигна се до там да се ангажира още един бивш главен прокурор Никола Филчев в подкрепа кампанията на г-н Гешев. Това е просто абсурдно - някакъв прокурорски триумвират. Не е това смисъла на конституционния текст за избор на главен прокурор.

 

В опита да изглежда  прозрачна, прокуратурата започна да вади на бял свят част от доказателствата по някои дела. Приемате ли, че това се прави в името на обществения интерес, както ни бе обяснено? И пак в контекста на прозрачността, да ви попитам Вие разбрахте ли защо главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев бяха в САЩ?

Избирателното вадене на доказателства от неприключили досъдебни производства за нас е нарушение на следствената тайна. Това едно и второ - съществено нарушава и ограничава правото на защита. То е и едно от основните възражения на Висшия адвокатски съвет и адвокатските съвети в страната. По този начин за пореден път прокуратурата се поставя над адвокатурата като страна в процеса и се опитва да манипулира съда чрез избирателно вадене на доказателства. Това е чисто пиарска акция в медиите. Ако някой реши да вади доказателства от проверки или досъдебни производства, то би трябвало да извади всички доказателства и да предостави пълен обем и достъп до доказателствата по това дело на защитата, преди да запознава с тях медиите. Нещо, което не се случва. Това отново е елемент от кампанията на единствения и безалтернативен кандидат за главен прокурор.






Колкото до посещението в САЩ, това е една много голяма енигма. За пръв път прокуратурата, която има много активен пиар отдел, дава шумни пресконференции за своите инициативи и посещения, се опита да скрие посещението в Америка. Всъщност премиерът се изпусна, когато говореше за акциите в офисите на БФС предишния понеделник. Той уточни, че „когато прокурорите се върнат от Америка“ те ще кажат. Два дена и половина след заминаването на Цацаров и Гешев, прокуратурата се принуди да каже, че те са на официално или неофициално, така и не разбрахме, посещение в САЩ. Бяха изброени някакви теми, но ние не чухме изявления при завръщането им. Не чухме съобщение от американска страна. Срещи не бяха официално отразени там. Видяхме само една снимка на нашата делегация, която забележете включва и шефове на най-важните тайни служби в държавата. Една снимка пред знамената, но без любезните домакини. Когато се снимаш сам пред знамената, това означава, че или срещите са много конфиденциални, или са имали така да кажем укорителен характер за някои действия на нашите органи. Ние не знаем за какво са извикани и запознавани, какво от тях евентуално е било искано.

 

Но цялата тази тайнствена мистерия, с която е обвито това посещение показва, че нещо не е наред. Още повече, че ние сме суверенна държава и нашите прокурори не може да бъдат привиквани, за да им се „набива канчето“ образно казано. Все още чакаме г-н Цацаров, а може пък и г-н Гешев, който за втори път отива в САЩ, да запознаят поне ВСС, а може и обществеността, с целите и задачите на това посещение. Аз се надявам, че утре ще има член на ВСС, който ще зададе този въпрос, тъй като срокът за задаване на въпроси изтече преди ние да разберем за това посещение. Утре, ако има отговорни членове на ВВС, би трябвало да попитат какво се е случило, какви са резултатите и каква е била целта на посещението. В противен случай излиза, че прокуратурата започва да работи в полусекретен режим. Само, че този полусекретен режим на практика представлява ангажименти за цялата държава.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 8058 |04.09.2008 Велислава Дърева: Глави на министри ще падат наесен . 56| 7614 |07.07.2008 Велислава Дърева: Когато говори Гамизов, говори някой друг . 4| 6292 |07.06.2007 Елена Поптодорова: Посещението на Джордж Буш ще бъде най-добрата реклама за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads