Реклама / Ads
8| 4820 |26.03.2015 НОВИНИ

Велизар Енчев: Да чуем Унгария, да дебатираме по ТПТИ

.
Независимият депутат Велизар Енчев Източник: Булфото
Има едно актуално събитие, което пряко засяга българския парламент - писмото на унгарския парламент от 10 март, в което унгарските парламентаристи призовават всички свои европейски колеги да проведат дебат около потенциалните екологични, икономически и социални предимства и недостатъци на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).
 
Това коментира независимият депутат Велизар Енчев в Народното събрание. Той цитира голяма част от писмото на унгарския парламент и обясни, че то е изпратено до всички парламенти на страните в Европейския съюз.

"С участието на представители на парламентарно представените партии в унгарския парламент бяха обсъдени потенциалните екологични, икономически и социални предимства и недостатъци на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. В резултат на дебата стигнахме до извода, че споразумението носи значителни рискове за унгарската икономика, обществото и околната среда. Това налага да се прецени дали потенциалните ползи могат да компенсират евентуалните недостатъци", пишат до парламентите на страните-членки от Унгария.

Националният съвет по устойчиво развитие на Унгария също е стигнал до заключението, че по-нататъшните преговори за ТПТИ пораждат рискове в редица области, неизяснен е и въпросът ще има ли ратифициране на национално ниво, пишат още унгарските парламентаристи. Те допълват, че както правителството, така и опозицията в Унгария имат опасения относно съдържанието и бъдещото въздействие на ТПТИ.

"Все по-малко от нас вярват, че споразумението може да помогне за решаването на икономическите проблеми Европейския съюз. В допълнение, въз основа на информацията, с която разполагаме и която се подкрепя от международни изследвания, не се очаква предполагаемите ползите от споразумението да компенсират потенциалните проблеми. В Унгария има и силна социална съпротива срещу ТПТИ", се твърди в писмото, цитирано от Енчев.

"Намирам, че трябва да предприемем стъпки за предотвратяване на общоевропейски проблеми, които все още могат да бъдат избегнати чрез обмен на информация на ниво ЕС, който може да бъде подпомогнат от национални дебати и социални консултации", завършва писмото.

Енчев настоя писмото на унгарския парламент да влезе в Годишна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4401 |25.03.2015 Министър Ненчев: До ноември участваме в засилени военни учения . 39| 4863 |22.03.2015 Водеща към Ненчев: Саботаж ли е? Той: Всичко е възможно . 40| 6687 |12.03.2015 Ненчев: За мен е чест, че Първанов ми иска оставката . 50| 4661 |09.03.2015 Енчев: Непрофесионалист за шеф на МВР е обида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads