Реклама / Ads
77| 7136 |30.11.2014 НОВИНИ

Велизар Енчев скъса с Патриотичния фронт. Защо?

.
Велизар Енчев
В предаването "Dikoff" Велизар Енчев хвърли бомбата, като обяви своето решение, че напуска парламентарната група на Патриотичен съюз. Като основна причина той посочи подмяната на вота на избирателите.
 
Малко преди участието си в предаването Велизар Енчев разпространи писмо, в което излага мотивите си за напускане на Фронта.

"По време на предизборните кампании в последните 18 месеца представителите на НФСБ в нито един момент не заявиха на своите избиратели, че в Народното събрание ще се коалират с ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито идеологически платформи нямат нищо общо с идеите и програмата на Националния фронт за спасение на България", заявява Енчев. Той добавя, че по този начин коалицията е излъгала 240 000 български граждани, които са повярвали, че нейните идеи нямат нищо общо с тези на олигархията. За него тези действия са равносилни на "политическа измама" от страна на Патриотичния фронт.

Според Енчев особено тревожно е фиксирането върху етническата принадлежност на опоненти на НФСБ /част от коалицията ПФ/, което хвърля сянка върху демократичния облик на партията и дава основание за обвинения в ксенофобия.

Велизар Енчев беше единственият депутат от ПГ на Патриотичния фронт, който гласува срещу избирането на Бойко Борисов за министър-председател и неговото правителство, както и срещу избирането на Цецка Цачева за председател на Народното събрание.

"В продължение на години НФСБ остро се противопоставяше на икономическата, финансовата, социалната, вътрешната и външната политика на тези две десни формации – ГЕРБ и РБ, носещи голяма отговорност като управляващи в предишни периоди за днешното тежко състояние на държавата", започва писмото си до председателя на НС, с което той уведомява, че напуска ПГ на Патриотичния фронт.

"Парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт за кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок е недопустима подмяна на вота на нашите избиратели. Тези избиратели дадоха гласа си за НФСБ, а не за правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов. Те гласуваха за партията на патриотизма и социалната справедливост, а не за партии, които проведоха грабителска приватизация и корупционно концесиониране, които унищожиха селското стопанство, здравеопазването и социалната система и докараха пенсионерите до просешка тояга", категоричен е Енчев.

Той припомня, че програмата и публичните послания на НФСБ определят тази формация като партия на бедните и изгубилите от четвъртвековния криминален преход, а не като коалиционна патерица на виновните за социално-икономическата катастрофа в най-бедната държава в Европейския съюз. "До голяма степен НФСБ бе създаден, за да се бори срещу порочното управление на първото правителство на Бойко Борисов, а в момента е партия, обслужваща ГЕРБ", подчертава Велизар Енчев.

Въпреки че водеща кауза на НФСБ е отстраняването на ДПС от властта, НФСБ прие сътрудничество с партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, заявява той.

"В медийните си изяви преди изборите на 5 октомври т.г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов нееднократно посочваше, че е "без значение кой ще управлява, кой ще е министър-председател, как ще се казва министърът на икономиката, министърът на транспорта или който и да било друг, а е важно да има програма, около която да има обединение за спасението на България", припомня Велизар Енчев.

Той подчертава, че като приема парламентарното партньорство на Реформаторския блок, Валери Симеонов приема и присъствието в него на Корман Исмаилов, Симеонов еднолично реши да оспори назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната. "След като твърдеше, че имената на министрите и заместниците му нямат никакво значение, сега той прави точно обратното, което свидетелства за липса на елементарна политическа последователност. Всъщност казусът "Орхан Исмаилов" е не причина, а следствие от порочното обвързване на НФСБ с ГЕРБ и Реформаторския блок", категоричен е Велизар Енчев.

"За съжаление, още с първите си действия в Народното събрание, Парламентарна група "Патриотичен фронт" подкрепи дискриминационни и недемократични стъпки. При гласуването на Правилника за работата на парламента Валери Симеонов еднолично, без съгласието на депутатите от ПФ, наложи да се съкрати времето за изказване на парламентарните групи с 5 минути, вкл. и на нашата, без да се засяга времето на ГЕРБ. Това бе неморално гласуване, което руши устоите на парламентаризма и обслужва управляващите", заявява Велизар Енчев.

Загърбвайки общественото недоволство от отсъствието на депутати в пленарната зала по време на петъчния парламентарен контрол, съпредседателят на коалицията гласува и за премахване на кворума. Така се узакони едно беззаконие и от този момент премиерът и министрите ще се отчитат пред полупразна пленарна зала, добавя още той.

Велизар Енчев се обявява и срещу опитите на Валери Симеонов да контролира и налага собствената си воля над депутатите от ПГ на Патриотичния фронт. Заради амбициите си той е поискал от всеки депутат в групата да подпише молба до председателя на НС за напускане на парламента. Въпросната молба, в която не е посочена дата, може да бъде внесена от Симеонов в отдел "Деловодство" на НС, ако депутатът не му е лоялен.

"Веднага се противопоставих на това незаконно искане и призовах депутатите да не се поставят в зависимост от чужда воля. За съжаление всички депутати, без мен, подписаха този документ, противоречащ на чл. 67 (2) от Конституцията, който повелява: "Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения", заявява Велизар Енчев.

"В разрез с демократичната практика, в парламентарната група не бе проведено обсъждане на предложенията ни за председатели в комисиите на Народното събрание. Също така повечето депутати в ПГ на ПФ научиха от медиите за изготвен от ръководството на групата списък с имена на наши кандидати за важни позиции в централната власт и областните администрации", добавя още Енчев.

Той обвинява председателя на НФСБ, че вече открито лобира за разработване на находища на шистов газ на българска територия, с което изневерява на обещанията си към избирателите. Позицията на Валери Симеонов ще срещне решителния отпор не само на Добруджа, но и на цялата страна, още повече, че и в Европейския съюз надделяват противниците на опасната технология, подчертава Велизар Енчев.

Той отбелязва като морално падение без прецедент и изключително скандалното изказване на депутат от Патриотичния фронт, който след изчезването на т.нар. тефтерче на Филип Златанов омаловажи аферата и дори се опита да защити отговорните за нея.

"Изнесеното дотук е само малка част от непочтените и безпринципни действия на ръководството на Патриотичния фронт в Народното събрание. Оставайки верен на програмата и на нашите избиратели, аз не подкрепих кабинета на ГЕРБ. След като на 7 ноември т.г. гласувах против избора на Бойко Борисов за министър-председател, Симеонов и негови заместници в парламентарната група ме подложиха на унизителни нападки, забравяйки, че само преди месец споделяха моята позиция", заявява Велизар Енчев.

Той отбелязва, че в нарушение на Правилника за работата на групата, след 7 ноември ръководството системно го изолира от вземането на решения за дейността ни в Народното събрание, което блокира пълноценната ми работа като депутат.

"Всичко това ме принуждава да напусна парламентарната група на Патриотичния фронт и да отстоявам интересите на избирателите като народен представител, нечленуващ в парламентарна група", завършва писмото си Велизар Енчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4746 |26.11.2014 Ненчев: В МО няма искане за разполагане на танкови бази у нас . 0| 4508 |21.11.2014 Н. Ненчев: Заплатите на военнослужещите са гарантирани . 13| 5242 |19.11.2014 Н. Ненчев: Няма да оттегля кандидатурата на Орхан Исмаилов . 9| 5486 |18.11.2014 Бунтарят Велизар Енчев поздрави Борисов за коледните добавки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads