Реклама / Ads
4| 4869 |08.12.2019 НОВИНИ

Веницианската комисия: Новата прокурорска длъжност зависи от правилата и законодателните промени

.
Мартин Кайер
Ако това е човек с прокурoрски опит, но току-що пенсиониран, или е такъв, на който му предстои пенсиониране - това би било напълно различна картина от това да се ангажира с тази задача определен действащ прокурор, който работи 23 часа на денонощие по ежедневни случаи под инструкциите на главния прокурор, а по-късно изпълнява и това свое задължение на „независим“ прокурор допълнително.
 

Това каза пред бТВ Мартин Кайер, който един от авторите на представеното в петък становище на Веницианската комисия за България, както и специален юридически съветник на Министерството на правосъдието на Холандия.

 

С този пример той обясни, че предложението на правителството да бъде създадена нова прокурорска длъжност зависи изключително много от правилата в конкретните законодателни промени.

 

„Нужно е да бъде изработена юридическа рамка, чрез която се забранява на главния прокурор да дава инструкции на този човек докато изпълнява задълженията си по разследването. Това – първо. И второ – разбира се  – кой избира независимият прокурор. Ако това - например - е прокурорската колегия на ВСС с настоящата структура, където всички членове са под влиянието на главния прокурор – най-вероятно това не е правилният път напред.

 

Това, което препоръчваме е да се фокусирате върху това кой избира независимият прокурор и ако възложите тази задача на прокурорската колегия на ВСС, то първо трябва да бъде преразгледана структурата на цялата колегия.“, коментира още Кайер.

 

По думите му един от най-големите притеснения на Венецианската комисия, които са били изложени пред България са, че системата  не би могла да работи, тъй като главният прокурор все още е изключително влиятелен спрямо всички прокурори, които би трябвало да събират доказателствата при разследване на самия него. Основните акценти в становището на комисията също така е е отчитането на усилията на българските власти да решат проблема, идентифициран в делото "Колеви срещу България" преди много години за невъзможността да бъде търсена съдебна отговорност на главния прокурор.

 

На въпрос при какви обстоятелства фигурата на независимия прокурор, който ще разследва главния прокурор, може да бъде истински независима Кайер отговори, че това може да стане ясно, ако  внимателно да се вгледаме в начина на избор на този независим прокурор. „Кой го избира и дали това е гаранция, че тази фигура няма да може да бъде инструктирана, докато изпълнява задълженията си?“, допълни той

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8073 |06.12.2019 Венецианската комисия: Законът за разследване на гл. прокурор в България е провал . 2| 4212 |01.12.2019 Ден Първи от мандата на новата Европейска комисия . 9| 4976 |29.11.2019 Проф. Димитров за българо-македонската комисия: Нещата се пренасят на политическо ниво . 2| 5104 |28.11.2019 Европейската комисия: Българите живеят нездравословно, имат неефективно здравеопазване и най-кратък живот в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads