Реклама / Ads
1| 6070 |07.06.2018 НОВИНИ

Венци Мицов: „Бронзовата къща“ не само е авангардна, но явно и невидима

.
Преди малко внесох официално питане до кмета на София госпожа Фандъкова по повод инсталацията ”Бронзовата къща”, която не само, че се оказа авангардна, но и е невидима за никого...
 

Ето текста на питането и се надявам да получа официален отговор на натрупалите се въпроси.

 

Аз бях от хората, които подкрепиха проекта с гласуване "ЗА" и сега смятам, че трябва да получа отговор на натрупалите се въпроси отновно "временната" инсталация.

Ето и какво попитах (прилагам и самото питане, заедно с входящият му номер):

 

"УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

 

В последните дни скандалът с художествената инсталация „Бронзовата къща” на художника Пламен Деянофф успя да предизвика множество въпроси, които изискват своят отговор от страна на Столична община.


С решението, което Столичен общински съвет взе на заседанието си от 09.11.2017 година бе подкрепен доклад за поставяне на временна художествена инсталация „Бронзовата къща“ на пл. „Княз Александър I“ за периода януари-декември 2018 г (вх.№ СОА17-ДИ10-79/4/31.10.2017 г.).


В решението, подкрепено от голяма част от общинските съветници бе изразена подкрепа за инсталацията, осмисляща по нов начин градското пространство в София.


Днес (към датата на питането – 07.06.2018 година) „Бронзова къща” няма.
Вместо това бе направен опит за сглобяване на част от сегментите на творбата, но след това те бяха разглобени и прибрани.


В последните дни станахме свидетели на едно смущаващо видео, което бе разпространено в социалните мрежи и стана достояние на медиите.


Във видеото от сайта „Кунстхале” – Виена, самият автор на „Бронзовата къща” споделя мисли, които ни водят към идеята за задкулисно решение.

 


Като съветник, подкрепил идеята за художествената инсталация „Бронзовата къща” и чувствайки се подведен, искам да задам следните въпроси:

 

1. Каква е ситуацията с монтажа на сегментите на инсталацията?
Защо не бе спазен срокът на приетия от СОС доклад, а именно – „в периода на председателството на България и Австрия” (нашето председателство е към своят край, а инсталацията отново е в нулевата си точка)?

2. Общинската администрация чувала ли е за идеята, спомената във въпросното видео на Пламен Деянофф за „временна инсталация, която ще стане постоянна”?

3. Превръщането на временната инсталация в постоянна ще означава ли, че Столичен общински съвет е бил подведен процедурно?

4. Колко пари са похарчени до момента за площадката на пл. „Княз Александър I“ и подготвителната дейност за монтажа на „Бронзовата къща”?

 

Източник: Фейсбук страницата на Венци Мицов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4330 |29.05.2018 Липсата на прозрачност е големият проблем на Столична община, смята Венци Мицов . 3| 4646 |19.05.2018 Граждани протестират пред парламента срещу Истанбулската конвенция . 4| 4755 |04.05.2018 Премиерът отчита: Срам го е за Истанбулската конвенция, гордее се с външния дълг . 0| 6501 |30.03.2018 Задържаха Венцислав Ангелов - Чикагото в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads