Реклама / Ads
16| 10891 |27.04.2015 НОВИНИ

Вера Ахундова за Фрог: ДПС и ГЕРБ си разделиха КТБ

.
Вера Ахундова
На провелата се вчера първа национална среща на ощетените вложители в КТБ, в т.ч. и с вложители под надгарантирания лимит на депозитите обсъдихме идеята за привличане на чуждестранна банка/инвеститор и използване на неплатената надгарантирана част от депозитите на вложителите за закупуване на КТБ като търговско предприятие, заяви пред Фрог нюз Вера Ахундова, която е акционер в КТБ и едно от лицата на „Ние, гражданите”.
 

Чисто формално и теоретично членовете на „Ние, гражданите” биха могли за купят КТБ. Надгарантираните депозитори ще придобият КТБ като си осигурят един или няколко сериозни инвеститори (големи банки), готови да вложат около 1-1,5 млрд. лв. в сделката.  Сметката е относително проста – 3,6  милиарда са парите на Фонда – това е стойността на активите на банката, обезценени на 50%.  При постигане на договореност 2,6 милиарда надгарантирани депозити може да се трансформират в акции и банката да започне работа с 1 – 1,5 млрд. лв. свежи пари, смята Вера Ахундова.

 

Идеята на някои наши членове обаче едва ли може да бъде реализирана. Високопоставени политици и банкери ни казаха да се примирим, тъй като „мачът вече е свирен”, разпределението на активите между структури около ДПС, ГЕРБ и президента вече е приключил. Същият отговор получихме и от две европейски банкови групи. Всъщност дискусиите по темата се базираха на информация за неотдавнашна среща на синдиците на КТБ с южнокорейска корпорация, при която напълно възможно е било разговорите да се отнасят да покупка на отделно предприятие или на активите на КТБ в цялост. Между горчивата истина и констатацията, че решението за фалита на КТБ е равнозначно на държавна измяна, при която алчността на едни олигарси доминира над всяка преценка за вреди, щети, загуби за икономиката и гражданите на България, бе направен изводът, че очевидно южнокорейците не са били информирани за резултатите от „мача”. В същност, този извод бе подкрепен и от присъстващи на срещата политици и депутати. А иначе, сценарият по придобиване на активите на КТБ вече е в пълно действие - от наши членове в Русе разбрахме, че „инвеститори” вече са навестили Русенска корабостроителница, която ще придобиват, продължава Ахундова. 

 

Eдинодушно бе и разбирането, че приетите на коляно поправки в банковия закон отговарят само на интересите на олигархичните кръгове, но не и на гражданите, и че няма доблестна политическа сила, която да ги атакува в Конституционния съд. Омбудсманът даде обещание, че застава зад нас. Но до този момент и той не е атакувал приетите законови промени.

 

За да бъдат чути, симпатизантите на организацията ще мислят по предложенията на членовете си дали да променят облика си – от граждански да стане политически. „От краткото ни присъствие като гражданска организация в различни комисии, разбрах, че никой пет пари не дава за гражданското мнение. Работодатели и синдикалисти твърдят, че са създали граждански парламент, който обаче не представлява обикновените хора, а „богатите работодатели и продажните синдикалисти”. Пак няма никакъв граждански глас, коментира Ахундова идеята за политическа формация. 

 

Имаме подкрепата на няколко движения, но ние не сме съгласни да останем само в качеството на слушатели в парламентарните комисии, чиито заседания по случайност не са закрили, или да ни дават думата за 3-минутно задаване на въпроси, на които никой не дава отговори. Досега няма и опит за вкарване в комисиите или парламентарната зала на представените на четири отделни коалиционни партии от нас поправки в някои закони, които биха дали на гражданите- вложители в КТБ възможността чрез обществен съвет на кредиторите да наблюдават дейността на квесторите и синдиците, така че поне да имаме разни права с Държавния фонд по гарантиране на влоговете.  

 

Получихме обаче подкрепа от ЕК.  На срещата ни на 24.04. предадохме оригинални документи, в т.ч. и консултантските договори, които се крият у нас. Договорихме се за директни, неформални работни контакти по обмяна на информация, анализи и становища с цел ЕК да придобие ясна представа за процесите във финансово-банковата сфера на България във връзка с мониторинговата процедура срещу страната ни. Взаимно се съгласихме, че е наложителна и задължителна международната експертиза на активите и пасивите на КТБ, каза още Ахундова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4987 |27.04.2015 Митничар пред Фрог: Всяко чудо е за три дни, когато е по-голямо-за седем . 14| 7436 |27.04.2015 Лекари пред Фрог: Да се провери болничния на зам.-министър, издаден от Александровска болница . 42| 9722 |27.04.2015 П. Иванов пред Фрог: Изтребвам се отнася за хлебарки, но не и за хора. Колко е тъжно да си прост! . 0| 7085 |24.04.2015 Първо във Фрог: Ренета Инджова при Вартоломей I!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads